onsdag 29 januari 2020

Sjukdom och småbarn- vilket jävla helvete

Lilla J hade varit en vecka i förskolan efter jullovet. Vi hade haft en trevlig fredagskväll och lyckats flytta lillen till hans säng. Klockan 5 på morgonen vaknar han och inser at han inte är i vår säng. Han kryper över och lägger sig för att vila med huvudet på min axel. Men istället så börjar helvetet. Lilla J spyr på sig själv, på mig och över vår säng. Först insåg jag inte ens vad han gjorde. Det hördes inte som det gör med vuxna. Däremot hörde jag när han nös över mig. Det var detta som gjorde mig alert på hela situationen. Jag undrade nämligen hur jag och sängen blev så blöt av en nysning. Jag tände lampan och insåg hur illa ute vi var. Väckte Calle och bad honom ta lilla J och rengöra honom. Medans tog jag bort det värsta från mig själv och tog bort allt som behövde tvättas från sängen. Efter att detta kastats in i tvätten gick jag in till Calle och lilla J i badrummet. Jag tog en snabb dusch och när jag kom ut så passade lilla J på att spy i badkaret. Var vi de minsta osäkra på om det var en av magsjukdomarna så visste vi det då.

Denna lördag var första gången jag upplevt hur hemskt det är att ta hans om ett sjukt litet barn. De täcker aldrig för munnen när de nyser. Jag tror inte de ens har koll själva på när de ska spy och de har inte instinkten att spy in något som en toalett eller hink. Andelen saker som fick spya på sig var otrolig. Dessutom fanns den där skräcken i bakhuvudet. Kommer jag bli sjuk? Är det så här mina närmaste dagar kommer se ut?

Jag bad Calle handla nödfoder utifall vi skulle bli sjuka. Tvättmaskinen kördes stenhårt. Jag satt med lilla J hela tiden och försökte fånga upp allt i "spyhandukar". Det enklaste sättet jag fann för att hindra spyan från att hamna på allt. Vi köpte även madrasskydd och en till torkställning för att hänga tvätt på.

Jag kontaktade jobbet för att säga att jag skulle vabba. Men klockan 17 på söndagen kom nästa stora sorg. Jag hade precis kommit tillbaka från en kort promenad med lilla J och hittar Calle i sängen. Sjuk. Kontaktar jobbet och säger att Calle stannar hemma med lilla J istället för mig. Men sen 18:00 blev även jag sjuk. Visserligen inte så konstigt då lilla J spytt på mig 3 gånger under lördagen. Kontaktar jobbet igen och sjukanmäler mig.

Ingen hade feber så det var tydligt att det var vinterkräksjukan detta handlade om. Jag hade maginfluensan när jag var ca 7,5 månaders gravid med lilla J och nu hade jag vinterkräksjukan vid vecka 32 med lilla A. Båda var hemska. Men det här var det värsta. För förra gången behövde jag inte ta hand om någon annan. Calle och jag var förstörda. Jag tror jag spydde typ varannan minut. Men man måste byta blöjor och mata sitt barn. Jag minns att jag låg med huvudet mot kanten av min spyhink för att jag inte orkade hålla upp huvudet längre. Dessutom var jag oerhört rädd då maginfluensan jag hade med lilla J gjorde mig så svag att jag fick en infektion i benet (som jag fick åka in till akuten för och få åka in på operation akut).
Image result for parenting sick child funny
Klockan 8 på måndagen ringde jag vårdguiden för att då var jag orolig. Jag spydde upp allt och hade ingen vätska och ingen styrka kvar i kroppen. Genom dem beställdes en ambulans och jag fick åka in till sjukhuset för att få dropp. Jag fick ha en smittorisk symbol på min dörr och läkarna som kom inte hade skyddskläder.Jag låg där till kanske 17 på kvällen. Droppet hjälpte otroligt. Jag blev starkare och kunde till och med få i mig ett glas nyponsoppa. Sen blev det sjuktaxi hem, tyvärr i rusning. Det blev en lång resa fast det inte borde. Jag fick be chauffören stanna så jag kunde handla något att dricka. Annars hade jag behövt spy i bilen. När bilen kom hem till oss fick jag staka mig fram till dörren. stackars Calle hade fått ta hand om Jonathan ensam hela dagen.

Jag började må sämre nu när jag inte hade dropp och var hemma igen. Lilla J spydde igen och då var inte tårarna långt borta. Hur skulle vi klara det nu när vi båda var så svaga. Vid det här laget hade kräktvätt hamnat i en hög som fick tas hand om när vi kunde. Som tur var spydde lilla J inte något mer. Dock började han få tillbaka energin. Man känner sig som en urusel förälder när man inte orkar leka och läsa med ens barn utan sätter på tv:n åt dem istället. Jag vet inte hur vi klarat oss utan Paw Patrol.
Image result for parenting sick child funny
(Denna gång var det Calle som till störst delen fick ta "mom's sick day" bilden.)
Jag fick stanna hemma i en vecka. Mina råd till nyblivna föräldrar som möter detta för första gången. Bygg upp ett nödlager av produkter:
druvsocker
nypon/blåbärssoppa
frysrätter
vätske-ersättning
febernedsattande medicin (om det är maginfluensan).
tv-underhållning för barn

Tvätten är ju också en sak att tänka på. Skölj av så mycket du kan innan i diskhon (som tur är har vi en i tvättstugan). Om det är ingrott låt det ligga i vatten och skölj sen (använd handskar för du kommer behöva krama genom tyget). Sen tvätta allt så högt du kan. Jag körde ofta saker över rekommenderad temperatur och brydde mig inte om det blev förstört (som tur var blev inget det). Många saker tvättade jag 3 gånger för att det inte var helt rent (osäker på om vår tvättmaskin behöver bytas ut :s ).

Slutligen, visst kan det bara bli bättre ju äldre barnen blir? Nästa gång hoppas jag i alla fall att jag inte är gravid. De små kommer lära sig använda hinkar och toalett. Och vi överlevde alla. Det får man vara stolt över.
Image result for disease and small children funny