måndag 8 oktober 2018

Ett år gifta... our anniversary

Igår var det ett år sen vi gifte oss. Den dagen, bröllopsdagen, började lugnt med god frukost och sushi till lunch. jag hade till och med tid att kolla på tv mellan förberedelser med smink och håruppsättning. Sen åkte vi till kyrkan. Vi blev lite sena men allt löste sig. Efter kyrkan åkte vi till det lilla slottet vi hyrt och åt en god middag.

Detta kan ställas i kontrast till hur vi firade vår ett-års dag. Jag började med mikrad gröt. Maken hade gått upp tidigt och åkt till gymmet. Jonathan fick lite banan. Jag tog en promenad med Jonathan och morfar medan maken lagade en god lunch av blodpudding, bacon och rösti. Efter lunch var det en till promenad med Jonathan  och sen åkte pappa och morfar för att hämta hästgödsel på ett stall. Jag dammsög och försökte dammsuga ventilationen (mycket misslyckat). Sen fyllde vi upp odlingslådorna vi bytt med blandningar av av växtmaterial, gödsel och jord.
Nya äppelträdet

Efter lådfyllningen åkte mormor och morfar och grävde upp ett äppelträd från syrrans kolonilott. Medans fick jag och maken lite hjälp av en granne med en undersökning av ventilationsaggregatet. Sen var det middag och mer promenad med Jonathan. Sen fick Jonathan bada. Efter badet fick Jonathan höra på god natt saga medan han kvälls-ammade. När Jonathan somnade senare så passade jag på att duscha medan maken kollade klart på filmen från dagen innan (American psycho).
Drivbänk för spenat mm (just nu håller den några jordgubbsplantor varma)











Det är möjligt att jag missat något då dagarna har en tendens att flyta ihop men det man märker av avsaknaden av en wow-faktor. Det hade kunnat vara vilken söndag som helst. Så hur blev det så? Vi hade inte glömt datumet. 

nya äppelträdet igen

Tycker jag inte vår bröllopsdag är värd att firas? Ja och nej. Helt ärligt känns det som att det redan finns för mycket att fira. Det finns för lite tid för att få allt man vill göra gjort. Samtidigt så tycker jag bröllop är viktiga då man då väljer att bli familj med allt som det innebär. Men för mig behövs inte snittblommor, champagne eller sötsaker på denna dag för att den ska bli viktig. Jag behöver heller inte gå och äta eller åka på semester. Inte för att dem sakerna är dåliga (okej alkohol och socker är dåliga för en).
Det vi kallar för "åkern" har varit ett stort sommarprojekt för att i framtiden kunna odla bland annat potatis och lök
Odlingslådan för jordgubbar och vitlök

Visst är det härligt med god mat och mysiga eller spännande upplevelser. Men jag är trött, utarbetad och har så många saker jag önskar ska bli bra för vår familj som jag hellre lägger tid och pengar på. Jag har hellre en färdig odlingslåda där jordgubbar och vitlök kommer växa än en bukett blommor. En varm dusch är en lyxig sak att få. Jag/vi vill få välja vilka traditioner jag/vi vill fira i vår familj och hur vi ska fira dem. Så för mig kommer jag tycka det är toppen om jag varje år på vår bröllopsdag kan säga att vi gjorde något bättre för vår familj.

fredag 5 oktober 2018

Att återvända till jobbet efter en föräldraledighet!

Image result for föräldraledighet

Lilla J är nu 7 månader gammal och om 10 dagar återvänder jag till jobbet. Jag tycker om mitt jobb och har redan varit och besökt min blivande klass (jobbar som lärare). Men trots att jag försöker tänka positivt ligger datumet framför mig som en stor sten som skickar ut en lång skugga.

Image result for stor tung sten


Jag har läst vad folk som varit föräldralediga i bara några veckor skrivit och jag har läst vad de som varit hemma i flera år skrivit. Det känns fel att lämna min pojke hemma. Min hjärna kämpar mot. Den vill inte och hotar att lägga ner. Idag sov jag för mycket. Jag tar så klar hand om lilla J men sover när han sover istället för att vara produktiv. Mitt minne och min koll på vardagen blir dålig då min hjärna är upptagen med: "Hur ska jag göra så att allt är bra för lilla J när jag inte är hemma?".

För mig är inte problemet att jobba utan att lilla J inte kan vara med mig. Förr i tiden följde ju den lilla med när föräldrarna arbetade. Nu ska man lämna den lilla hemma (och ännu längre fram ska han lämnas på dagis). Tänk om man jobbade så nära där man bodde att man kunde gå hem och amma på rasterna?

Image result for föräldraledig

Det är dessutom svårt att föräldraledighet bestäms av föräldrar med vissa ekonomiska push från myndigheter att välja vissa val. När man är förälder för första gången har man ju ingen aning hur det är och vad som funkar bra. Man måste meddela minst 3 månader i förväg. Det är ju evigheter framåt när det handlar om en bebis. De utvecklas ju otroligt mycket på 3 månader.


Image result for föräldraledig

Vår plan var 180 dagar + sommarlovet tog jag. Sen tar maken 180 dagar. Sen mormor fram till sommarlovet där jag tar över igen. Efter sommarlovet när lilla J var ett och ett halvt år så skulle han få börja på dagis. Var det den bästa lösningen? Jag har ingen aning. Skulle jag göra något annat om jag fick ta beslutet nu? Kanske 9 månader med mamma och 3 med pappa. Det är så svårt att säga. Hur gör ni som arbetar med amningen? Slutar ni under dagtid eller använder ni bröstpump? Vilken bröstpump i så fall? Jag har aldrig använt någon men tänker att jag kanske borde lära mig på min sista lediga vecka... Hur tog era barn emot mjölk på flaska efter att ha varit van med att få mjölken direkt från mamma?

Image result for bröstpump

Jag säger i alla fall så här. Vi får inte dömma andra för vilka beslut de tar/tog. Det är jättesvårt och det känns inte som man någonsin kommer vara redo att lämna sitt barn. På något sätt måste man bara hitta metoderna som gör att det kan överlevas.

torsdag 4 oktober 2018

Uppdatering badrum

Vi sitter inte helt säkra men det ser ljusare ut.



Idag är det arbete igång i källaren. Taket håller på att fixas. Vi har pratat med vår besiktningsman och vi har pratar med byggnadsledaren för projektet och båda tror att fukten inte kommer hindra bygget så vi har återgått till byggdatum i oktober. Kanske får lilla J bada i jul.



Men allt är ännu inte säkert. Fortfarande ska något göras åt fläcken. Jag och maken har förbättrat kopplingen på hängrännorna över fuktfläcken då dessa inte satt ihop bra. Vi undersöker nu hur det fungerar med att förbättra golvvärmen i det fuktiga området. Vi kollar också på att förbättra ventilationen där nere. En till mindre fläk har dykt upp så helt problemfritt är det inte. Det vi vet är att vi står på berggrund och att en ny dränering inte hjälper. Jag hörde något om asfalt som kanske kunde hjälpa.  Skriver mer när jag vet mer. Nu håller jag mest tummarna!