måndag 21 maj 2018

Kostnader vid tidig graviditet (månad 1-3)

En sak jag tänkt skriva om länge är kostnaderna som tillkommer när man väntar sin lilla parvel. Vissa visste jag om i förväg och andra har jag fått reda på, ibland när räkningen kommer. Jag delar in detta projekt i några delar och börjar med kostnaderna vid tidig graviditet.

Tidig graviditet (månad 1-3):
Den första kostnaden för mig, och säkert många andra, var graviditetstest. Jag köpte flera stycken då jag läst att det var lätt att förlora fostret tidigt och jag ville veta att han levde. Jag tog ungefär ett i veckan och typ 3 första veckan. Här rekommenderar jag de där det står med ord om du är gravid eller inte. Dessa talar också om hur många veckor som gått. Då behöver du inte stå och filosofera om det är ett streck eller inte. De kostar ca 70-90 kr styck. Om ni är som mig så köp 2-pack.

Image result for graviditetstest


Tidigt i graviditeten var jag riktigt sjuk. Som tur är jobbar jag som lärare och hade sommarlov. Annars hade det blivit sjukskrivning för mig och ett stort inkomstbortfall. Nu blir inte alla sjuka, men man vet inte om man kommer vara en av de som blir sjuka.Det kan variera graviditet till graviditet.

Det finns mediciner man kan ta för att motverka illamåendet. Jag tog dock inga då jag i bio-medicinprogrammet läst om en medicin för graviditetsillamående som orsakat missbildningar hos barnet (den hade naturligtvis tagits ur cirkulation). Men man vet aldrig vilka bieffekter något har så jag ville ta så lite medicin som möjligt. Jag valde dock att prova de små armbanden med knölar man kunde ha på sig. Kostade runt 200 kr. Jag vet inte hur effektiva de var. Men jag kunde i alla fall stå upp när jag hade på mig dem.

Matkontot har också en tendens att gå upp. Då jag alltid mådde så illa men behövde få i mig mat så fick jag alltid det jag trodde det var störst chans att jag skulle äta. Oavsett om det var hemlagat eller utemat. Matkontot gick upp med ca 2000 kr.

Sjukvårdskostnader i början är riktigt låga. Alla besök hos barnmorskan är gratis och även blodprov (man får ta många blodprov under graviditeten) och liknande är gratis. Det ingår också att man ska få ta ledigt för ett visst antal MVC besök på flera jobb. Barnmorskorna hjälpte mig dessutom boka besök så jag oftast kunde ha dem utanför arbetstid. Så har man tur är kostnaden noll.

Oftast går man inte upp så mycket i vikt i början. I alla fall gjorde inte jag det. Så man behöver inte köpa mycket kläder (speciellt inte om man ligger hemma sjuk). Jag väntade till mitten (månad 3-6) innan detta konto började öka.

Glöm inte att teckna graviditetsförsäkring. Dessa är gratis.

uträkning extrakostnad:
graviditetstest: 400 kr
mat: 2000 kr
mediciner: 200 kr
Kostnad för förlust av inkomst: I mitt fall 0 men förlusten var 2 månaders ihop-sparad semester. Det hade inneburit mycket pengar om det varit under terminen.
Totalt extra spenderat: 2600 kr

Skriv gärna om det är något jag glömt att informera om.

fredag 18 maj 2018

Uthyrning av lägenhet

Nu ska vi prova på något jag aldrig gjort förut och har hört blandade historier om från andra. Vi har tänkt försöka hyra ut vår lägenhet.

Här är bilder och annonsen. Ni får gärna dela vidare och har ni någon ni tror kan vara intresserad så maila: j.nicole.meadows@gmail.com.













Fräsch renoverad 3:a på 90,5 kvm i Handen, Haninge. Vi hyr ut vår möblerade lägenhet som består av vardagsrum och 2 sovrum, dvs. 3 rum och kök. Nära till kommunikationer, centrum, dagis och skolor. Är du ensam kan du hyra ett rum och dela lägenheten med en annan person. Är ni ett par, familj eller vänner finns möjligheten att hyra hela lägenheten. Uthyres i 4 månader med eventuell förlängning.

Om lägenheten:
- Två toaletter, en med dusch och en med badkar
- Kök (med fullstor kyl och frys) och induktionsspis (3-fas)
- Stor balkong i söderläge
- Tvättmaskin och torktumlare
- Möblerad (inkl. TV)
- Rök- och djurfri
- En parkeringsplats finnes
- 1 tr upp

Följande är inkluderat i hyran:
- El
- Värme och vatten
- Internet (Ownit 100/100)
- Com hems basutbud (kanal 1,2,4,6)
- Möbler (vad som ska finnas kan diskuteras. En del möbler som finns på bilderna kommer inte stå kvar och en del tillkommer)
- ca 7 kvm förråd

Om kontraktet:
- Uthyrning sker from tidigast början på juni tom september (med eventuell förlängning)
- 1 månadshyra i deposition
- Depositionen återlämnas vid utflytt förutsatt att lägenheten är i samma skick som när du flyttade in.
- 1 månads uppsägning.

Ett rum: 6 500kr/månad
Hela lägenheten: 12 000kr/månad
Egen hemförsäkring är ett krav under tiden du bor i lägenheten

Vi söker skötsamma hyresgäster som kommer ta väl hand om lägenheten. Nolltolerans gäller mot rökning inomhus och på balkongen. Vid intresse, skicka mig ett mail med kort presentation och telefonnummer, så tar vi kontakt med er för en visning.  I mailet vill vi veta kort om vem som skall bo i lägenheten samt vad du/ni jobbar med. Ni får gärna skicka med en bild på er själva!

Hoppas att du/ni ser fram emot att flytta in och ta hand om lägenheten. Vi ser fram emot att träffa dig/er.

Vänligen
Nicole och Carl

j.nicole.meadows@gmail.com

lördag 12 maj 2018

Städtest 3 ta bort repor i trä med en valnöt?

Går det att ta bort repor i trä med hjälp av en valnöt? 

En av många saker som ändrats sen vi fått lille J är att bordet i matsalen har blivit repigt av hans vagga vi ställt på bordet medan vi åt (nu när han är lite större sitter han i en babysitter). Frågan är går det att fixa utan att ta fram slipmaskinen och oljevaxet? Vårt bord är ett ekbord som vi slipat själva och oljar in varje år. Man nu såg det alltså ut så här:
 Jag tag en valnöt som fanns kvar från i julas och knäckte den. Jag skalade även bort lite av "skalet" på den ätbara delen av nöten.
 Sen började jag gnugga reporna med nötten. Detta tog kanske 5 minuter (eller hade tagit det om jag inte höll i lilla J samtidigt).

 Sen torkade jag bort resterna av nötten och lämnades med detta resultat:
Så funkade det? ja. 5 av 5 toasters. Detta städtips var enkelt och fungerade.

Dirk Gently's holistic detective agency

Image result for dirk gently
5 of 5 toasters

Here is a unusual and amazing series. A series unlike any other. It starts with a man lying in bed and getting a phone call. Afterwards we se a very unusual crime scene where among other things the walls appear to have large bite marks in them. The unusual things is what makes this series special. Not even the characters in the show understand what is going on leading to some of the best conversations in tv-series history.

The story mainly follows the assistant (Todd Brotzman played by Elijah Wood) of the holistic detective Dirk Gently (played by Samuel Barnett). He does not want to be an assistant but keeps ending up doing assistant things do to random things happening. Doing things randomly is the trademark of Dark, a detective that does not look for clues but instead just ends up with the important things due to instinct and randomness.

The next two people we follow are Bart and Ken. Ken is a electrician who does illegal work and whose coworker gets murdered by Bart. He starts running away from her until she learns he is not Dirk Gently, whom she intends on killing although she does not know who it is. She is a holistic assassin who ends up murdering people according to the patterns in the universe. She does not murder Ken but forces him to go with her.


The show has many other good characters like the stupid and/or incompetent police/FBI/secret military divisions. To my great sadness there are only 2 seasons of this show (available on netflix) as it is apparent it was made to have more seasons and it truly is one of a kind. I really hope this continues getting made. Please watch this so people will want to invest in it.

5 av 5 toasters

Här har vi en ovanlig och toppen serie. En serie som inte är lik någon annan jag sett.
Det börjar med att någon får ett samtal och sedan ser vi in på en ovanlig brottsplats där det bland annat finns bitmärken på väggen. Däri ligger det som gör denna serie speciell, allt det ovanliga. Inte ens karaktärerna i serien förstår det konstiga som händer runt dem vilket leder till några av de bästa konversationerna i tv-serie historia.

Vi följer assistenten (Todd Brotzman spelad av Elijah Wood) till holistiska detektiven Dirk Gently (spelad av Samuel Barnett). Han vill inte vara assistent men hamnar hela tiden i assistentrollen på grund av slumpmässiga händelser. Att göra saker slumpmässigt är ett signum för Dirk, en detektiv som inte letar efter ledtrådar men istället bara får alla viktiga saker från instinkt och slumpmässighet.

Två andra karaktärer vi följer är Bart och Ken. Ken är en elektriker som tar olagliga uppdrag. Hans kollega blir mördad av Bart. Han börjar springa bort från henna tills hon får reda på att han inte är Dirk Gently. Hon har det på känn att hon ska döda Dirk då hon är en holistik lönnmördare. Hon vet inte varför hon mördar folk bara att de flesta hon träffar ska hon döda. Hon mördar inte Ken men tvingar med honom på hennes uppdrag.

Tv-serien har många andra bra karaktärer inklusive de ointelligenta och/eller inkompetenta polisen/FBI/hemliga militära organisationen Blackwing. Det är en stor sorg att det bara finns 2 säsonger av detta program (finns på netflix) då det är tydligt att det vara tänkt att vara fler säsonger och den verkligen är den enda i sitt slag. Jag hoppas verkligen någon börjar göra denna serie igen. Snälla kolla på den  så att folk vill investera i att göra fler avsnitt. Den är jättebra skriven och allting passar ihop på ett sätt man inte kan se från början.

tisdag 1 maj 2018

Att promenera med vandringsstavar

Hej hej hallå dagboken!

Idag provade jag att promenera med vandringsstavar. Promenaden tog plats i Tyresta naturreservat. Dagens tur blev Fornborgsslingan runt Stensjön. 
Fornborgsslingan
Slingan är ~6 kilometer lång och delar av slingan påminner om fjällandskap. Oavsett om man börjar promenera på den östra eller västra sidan ser slingan ut såhär: skog - berg - skog - berg - skog. Det är "bergspartierna" som för tankarna till fjällvärlden. Faktumet att skogen endast i mycket liten utsträckning vuxit upp efter bränderna i det så kallade brandområdet, i kombination med den höga bergiga terrängen, gör att det för en stund känns som att man befinner sig precis vid trädgränsen. Det är det som gör slingan speciell. Vi befinner oss flera hundra meter nedanför trädgränsen men kan ändå njuta av det kala landskapet.

Ska man tro rubriken så ska det skrivas om vandringsstavar. Det blir ingen lång utläggning om vandringsstavar, utan det blir en lista på mina uppfattade för- och nackdelar:
Fördelar
  • Bättre driv framåt. Speciellt i snö och på halt underlag
  • Ökad aktivering av överkroppen
  • Automatiskt mer fart i vandringen 
Nackdelar
  • Överkroppen blir ännu varmare (kanske en fördel för somliga)
  • En till pryl att bära med sig
Med det i punktform sagda ovan skulle jag rekommendera stavar till den som vill aktivera överkroppen och till den som vandrar på vintern, eller i kuperad terräng. På plant halkfritt underlag upplever jag att stavarna är av marginell nytta.

Fornborgsslingan däremot, den kan jag rekommendera till alla som tycker om skog och promenader!