tisdag 30 juli 2019

Källargymsdrömmen - del 8 - Efterforskning av fukt i en källare (Gymgolv)

Del 8 - Efterforskning av fukt i en källare (Gymgolv)

Inledning
Det finns ett par olika varianter gymgolv att välja mellan. Innan vi går in på valet av golv behöver vi diskutera varför vi inte kan välja precis vad vi vill. Det handlar om fuktvandring, vilket jag ska förklara var det är för något. Om du tycker det är tråkigt med dränering kan du hoppa till avsnittet Till ämnet.

Fukt & fuktvandring
En viktig fråga i källarutrymmen är fukt och fuktvandring. Vi förutsätter här att den utvändiga dräneringen(utanför källarväggarna alltså, det man till vardags kallar dränering) är fullgod och diskuterar här endast lösningen för källaren invändigt. Eftersom huset vilar på berg och grunddvattennivån är hög behövs mellan berget som huset står på och betongen(golvet) ett skikt av något som inte leder vatten från berget till betongen. På fackspråk kallas det att det är kapillärbrytande. Det kan exempelvis vara makadam eller singel. På svenska kallas det grus. Det finns även andra produkter som är mer behandlade än krossad sten. Ett par exempel är varumärkena Isodrän (frigolit) och Hasopor (smält och uppblåst glas som till strukturen påminner om pimpsten, den med en massa hål i).

Mer fukt
Om det av någon anledning inte går att att få till en acceptabel invändig dränering med hjälp av dessa åtgärder bör det kompletteras med förslagsvis en pump eller en avledningsanordning (jmf. stuprör & hängrännor). Ett alternativ är att installera en s.k. dränkbar pump, som vid behov pumpar bort vattnet som tränger upp genom berggrunden. Det går också att installera rännor som löper under golvet och avleder vattnet till pumpen

Materialval
Det är alltså viktigt med dränering i källare. Var vill jag komma med allt detta.. Jo, eftersom det naturligt förekommer fukt i källarutrymmen vill man inte ha material som suger åt sig fukt. Denna typ av material kan vi kalla organiska material. Man vill inte heller ha mateiral som stänger in fukten. Den fukt, som förekommer naturligt, måste tillåtas att vandra runt i väggar etc. och vi vill inte stänga in fukten med tät färg eller liknande. Exempel på hur man kan arbeta i en källare är att använda metall istället för trä, och att använda fuktgenomsläpplig färg (brukar heta silikatfärg) istället för täta plastfärger.


Till ämnet
Nog om detta. Efter djup efterforskning på ämnet har vi kommit fram till att det inte är något problem att lägga ett gymgolv som är en knapp centimeter tjock gummimatta. Vi hade tankarna på ett perforerat golv om vi inte skulle kunna ha en riktig gymmatta i utrymmet, men den lösning som vi valt blir absolut den bästa ur gym-perspektiv.

Ett sånthär golv blev det, och produkten kallas Everroll:
Såhär såg det ut efter att golvet lagts. Vi är riktigt nöjda, men det var slitigt att lägga govlet. Det är nästan en centimeter tjockt och man fick ta i med mattkniven när det skulle skäras. Tungt var det också!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar