söndag 19 augusti 2018

I natt behövde vi inte ha fönstrerna öppna på vid gavel

Vilken sommar! Den varmaste sommaren i mitt liv. Varje dag har känts som om det vore 30 grader eller mer (de gånger jag kollat var det minst 30 grader). Hela maj, juni, juli och nu augusti. Men nu kanske det ska vända. Första gången sen vi flyttade behövde vi inte ha sovrumsfönstren på vid gavel. Detta borde förbättras ännu mer när vi fixar den mekaniska ventilationen. Jag bad om offerter för reparationen på dorunner men har inte fått något svar. Det är kanske ett för litet arbete? Jag har märkt att när man letar offerter är det vissa arbeten man får massa sökande till och vissa där inte någon är intresserad.

Med källaren går det i alla fall förhoppningsvis framåt. Vi har en firma vi tänkt skriva kontrakt med ikväll som ska börja redan på torsdag. 7 september ska golvet i källaren vara klart. Nu håller jag bara tummarna att allt går som det ska och blir fint. Badrummet kommer inte vara klart den 7:de utan detta är bara golven.

Vad har vi hunnit med? Det känns för mig som nästan ingenting. De andra känner sig nog mer stolta. Vi har till stor del hamnat i arga snickaren fällan av att en är med lilla J (oftast jag) och den/de andra jobbar med projekten. Det är svårt att inte vara med lillen. Vi har försökt göra så att när jag är med och jobbar i ett projekt så håller den som vaktar lilla J honom i närheten av mig. Det är bra för då får jag känna mig lite involverad i projekten och har lillen nära. Konstigt nog låter detta mig fokusera på vad jag gör bättre än om han är långt borta från mig (exempelvis ute på en promenad). Jag har även mycket digitalt ansvar och kollar konstant efter saker på internet. Kommer snart med en uppdatering på projekten!

söndag 12 augusti 2018

Källargymsdrömmen - del 6 - Inspiration

Inspiration
Nu när jag har möjligheten måste jag slå ett slag för #styrkelabbetpodcast där jag hämtar inspiration från. Det är med hästlängder den bästa podcasten jag lyssnat på. Inte nog med att de avslöjar träningsmyter och rapporterar nya träningsrön på ett lättbegripligt sätt, de gör det alltid med glimten i ögat.


Lyftarplattform
Ska det vara en lyftarplattform där bänken står? Inbjudande, men det utförs inte särskilt många marklyft i familjen. När det väl görs är det raka/rumänska som gäller, och för det behövs knappast en plattform. Någon slags dämpning vore väl ändå nyttigt, men vilken typ det blir återstår att se. En annan fundering är om stötar från träning påverar vattenburen govlvärme (slingor). Värt att fundera på...






Det ska vara avskalat. Precis som på de kommersiella gymmen ska det inte finnas en massa plotter som inte används. Allt ska vara sorterat på rätt ställe osv. Här till höger kommer ett exempel på hur det inte ska se ut. Avskalat och funktionellt är ledorden.





Mjau
Som jag skrev i ett tidigare inlägg planerar vi att något ska hända med väggarna. Däremot kanske inte blir något mästerverk dag ett. Kanske kan man måla något enklare själv till en början? Mjau...






Ljussättningen måste ju stämma också. Det måste, för att citera Pölsa, vara rätt light.
Ni som tycker om bra film kan se Pölsa med rätt light här.

Här har vi ett par exempel som jag tycker tydligt hur stor skillnad ljussättning kan göra.

torsdag 2 augusti 2018

Källargymsdrömmen - del 5 - Ekonomi

Del 5 - Ekonomi

I förra avsnittet skrev jag inte om vad detta avsnitt skulle handla om. Det var avsiktligen så, eftersom jag själv inte hade en aning. Det har jag fortfarande inte, men det tar sig sa mordbrännarn'! Så, nu har jag bestämt mig, det blir ekonomi. Mitt favoritämne! Det blir ett ganska köttigt avsnitt, a wall of text, if you will.

Ekonomi: spara kulor
Vi inleder med lite hjärngympa.

Gymkort ~400 pix
2 stycken gymkort ~800 pix
2 stycken gymkort *12 månader ≈ 9 600 pix
2 stycken gymkort *12 månader *10 år ≈ 96 000 pix
Ett gymkort kostar i runda slängar 400 kronor i storstäder, om du tränar på någon av de stora etablerade gymkedjorna. Det är i underkant om du bor på en attraktiv adress och dessutom ska ha tillgång till gruppträning & barnpassning med mera. Alltså en fullt rimlig summa för vår kalkyl.

Vi beräknar att vi antagligen kommer att använda gymmet under 20 års tid, kanske längre. Med den kalkylen är det lätt att bygga ett ordentligt gym som utrustningsmässigt kan konkurrera med en kommersiell träningsanläggning.

Det går att argumentera för att kalkylen även bör innehålla kostnader för personbefordran från och till gymmet etc. men för enkelhetens skull räknar vi inte på något annat än kostnaden för gymkortet. För ska man vara så petig tillkommer lokalkostader och vatten etc. i hemmet istället för på gymmet, ja då blir det knöligt att räkna...

Ytterligare ett par fördelar är tidsvinsten och möjligheten för småttingar att träna medans de fortfarande är småttingar, istället för från ~15 års ålder som många gymkedjor har som gräns. Tid är pengar, var det någon som sa. Även om det är svårt att räkna på den ekonomiska vinsten av minskade transporter och småttingträning...

En sista friskriving: jag räknar i kalkylen inte heller för kostnaden att iordningställa(inreda) källaren, då detta är något som ska göras oavsett. Det kommer att eget avsnitt om status i källaren och planerad renovering. Om ni läst de första inläggen i serien kanske ni minns bilden på ett delvis uppbilat golv med berggrund under.

Ekonomi: kostnadskalkyl vid inköp av (ny) utrusting
Nu ska vi göra en kalkyl på vad det kostar att köpa in all utrustning ny från leverantör. Sedan kommer jag löpande berätta vad priset blev för oss, så att ni kära läsare kan följa inte bara den artistiska biten med inredning och what not, utan också ekonomin kring källargymmet. Här kommer endast priset på utrustningen att noteras och analyseras. Kostnader för leverans/bensinkostnad/kostnad för släp etc. kommer ej att tas med.

Utrustning (länkarna kommer att bli gamla med tiden men ett tag funkar de ju...)
Power rack, 4 790:- https://gymkompaniet.se/half-rack-premium-recoil
Skivstång, 9 490:- https://gymkompaniet.se/skivstangsset-170kg-premium-recoil
Viktskivor, [ingår i kategorin Skivstång]
Roddmaskin, 12 990:- https://gymkompaniet.se/roddmaskin-concept-2d-pm5
Spinningcykel, 15 124:- http://www.concept.se/produkter/grupptraning/spinningcyklar/body-bike-classic
Bänk, 1 890:- https://gymkompaniet.se/stallbar-traningsbank-marcy
Hantlar, 42 740:-  https://gymkompaniet.se/hantelpaket-20-par-25-50kg-med-stall-2-vanings
Ribbstol, 2 350:- https://gymkompaniet.se/tunturi-ribbstol
Cable Cross, 10 990:- https://traningsprodukter.se/produkt/kryssdrag-cable-cross/
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Summa: 100 364:-

Allmäna reflektioner
Jag vet vad ni tänker, alldeles för billigt! Eller nej, så tänker ni nog inte. Snarare tvärt om, om jag får gissa. Lite i överkant. Speciellt hantlarna kanske... Något annat nämnvärt är att nypriset för utrustningen är 10,5 år värt av två gymkort.

Spinningcykel
Spinningcykeln har vi redan köpt, för 5 lök, så där gjorde vi vad man i marknadsföringssammanhang kallar en besparing på 10 124kr!

Allmäna reflektioner forts.
Om vi leker med tanken att samtliga inköp görs till samma rabatt som spinningcyklen hamnar totalen på 29 305kr, vilket är en avsevärt mycket lägre summa.

Hantlar
Nu är det ett set på 2,5 - 50kg, vilket de flesta hemmagym inte har. Samtidigt skulle jag gärna ha något ännu tyngre hantlar än 50kg, men inser själv att det får bli ett kanske. Vi kan också kika på Gymlecos hanltar, modeller 832 & 836. De ligger båda ~68 tkr innan rabatter för ett hantelset på 12,5-50kg. Låt oss gissa på att det går att få ned till åtmistone 60tkr, kanske mindre om en stor beställning läggs. Min egen slutsats är att jag inte är helt ute och cyklar när jag kalkylerar nypris på hantlar till 43 tkr. Hantelsettet i kalkylen inkluderar även ställ till samtliga hantlar. Ska vi vara lite tråkigare kan man kika på ett set (https://gymkompaniet.se/hantelpaket-10-par-25-25kg-med-stall-2-vanings) för 17 tkr med tyngsta hantle på 40kg, och 5-kilosintervaller. När det gäller hantlarna kommer det att bli en avvägning på viktintervallet mellan hantlarna (ex. 2,5kg eller 5kg mellanrum). Vi kan konstatera att det finns ett brett spann i pris här. Ska vi ha crème de la crème, à la tunga vikter och små vikthopp, då rullar kulorna. Tar vi istället första bästa set i järn på Blocket, ja då kommer vi billigt undan.

En stund efter att jag skrev ovanstående stycke hittade jag ytterligare ett alternativ, ett något mer attraktivt alternativ, hantlar från Eurosport, 12,5 - 40kg med 2,5 kilos höjningar för 18 625 kr exklusive hantelställ. Å andra sidan kanske det inte blir någon gigantisk skillnad i pris när vi jämför hela viktspannet från 1 eller 2,5 till 50kg inklusive hantelställ.

Bänkar
Något annat jag reflekterar över nu när jag letar bänkar till jämförelsen är att en del bänkar bara är testade till ~200kg. Det kan bli ett problem. Gymkompaniet har formulerat sig som så att användarvikten får vara max x kg. Är det inklusive eller exklusive hantlar/skivstång som lyfts. Rimligen inklusive va? Jo, nu när jag läser noggrannare står det att de tål en maxvikt på x kg. Det kanske är i minsta laget. Hmm, vi får se vad det blir. Det får bli en senare huvudvärk. Kanske kan man börja med första bästa bänk så att det går att träna och utveckla om behov uppstår. Behovet beror på vem som kommer att träna i källaren. Eftersom jag inte kör bänkpress skulle jag exempelvis behöva lyfta 60kg i hantelpress för att komma upp i 200kg på den bänken. Det kommer sannolikt inte att ske inom överskådlig framtid.

Roddmaskin
Här kan tänkas att det blir en billigare variant än en Concept 2, om vi inte lyckas få tag på en sådan begagnad. Om jag ska vara ärlig trodde jag faktiskt att dessa var dyrare än ~13 tkr nya.  Får vi tag i en för ~samma pris som cykeln ligger vi bra till. Det känns inte omrimligt. Blocket-knarkande & ett långt tidsspann för inköpen faciliterar detta.

Power rack
Ja, det finns billigare, men även mycket mycket mycket dyrare. För mig är det ett obligatorium att det är och upplevs stabilt, samt att avhängningsarmarna är tillräckligt långa. Samtidigt ska det inte vara för högt och klumpigt. Svenskt lagom helt enkelt!

Slutliga reflektioner
Alla dessa inköp gör att man får perspektiv på och kan praktisera teorier på lagerhållning som man har läst i ekonomistudierna...

I nästa avsnitt snackar vi inspiration.

Tunga hälsningar,
CG





















Källa: gymheroes.com