fredag 20 juli 2018

Källargymsdrömmen - del 4 - Status

Del 4 - Status


I del 1-3 har vi pratat om visionen, om hur det kan möbleras upp och även en del om specifik utrustning. Nu ska vi gå igenom vad som hänt hittills och vilka förändringar som skett i planerna.

Ny planlösning
Utöver husets hjärta (gymmet) ska källaren även rymma ett badrum och ett förråd. Efter att ha laborerat med ytor också för badrum och förråd har vi kommit fram till en lösning som ser ut såhär:


Spinningcykel
Inköp nummer ett!
En svart Body Bike Supreme. Den ser nu ut såhär:
Lite kärlek behöver den, men funktionen är 100 %. Den påstås vara 4-5 år gammal och ska ha servats för ett halvår sedan. Vi hoppas väl att det stämmer... Det finns lite rost från all svett på sidan, intill navet, men det kanske inte syns på bilden.

Hur som helst kommer den att gå varm i källargymmet! High Intensity Interval Training!







Känner jag Nicci rätt kommer hon att pimpa cykeln, kanske såhär:















Skivstång
Det kommer antagligen att bli en skivstång på 180cm istället för en tävlingsstång för damer som är runt 200cm. Enbart för att det är praktiskt, av utrymmesskäl. För våra behov är det fullt tillräckligt. Det blir givetvis en stång som kan lasta bra många fler kilon än jag kan lyfta. En rejäl doning, men något kortare helt enkelt...

Graffiti
Efter att ha sett över kostnadsbilden för att göra källaren beboelig har vi kommit fram till att den bästa lösningen är, håll i er nu, att låta väggar och tak se ut som fan med gammalt snett kakel med borrhål i, graffiti på väggarna osv.  En win-win-situation har alltså uppstått. Ett fränare gym till lägre kostnad. Oslagbart! Det kan till och med bli aktuellt att skapa graffitikonst nere i gymdelen. Kanske såhär:
Källa: http://www.mariliacoutinho.com/valhalla-building-barbell-club/
 Här kommer mer inspiration:

Källa: https://mariannegv.wordpress.com/2013/10/25/gods-monsters-humans-abstracts/
En lite enklare:

 Eller något färgglatt helt enkelt:

Ja, det är de huvudsakliga förändringarna som skett sedan del 3.

Tunga hälsningar,
CG

söndag 15 juli 2018

Källargymsdrömmen - del 3 - Utrustning

 

Del 3 - Utrustning


I förra avsnittet fick ni se ett första utkast till planlösning inklusive den största delen av planerad utrustning. Vi ska utgå från följande utrustning:
  • Power rack
  • Skivstång
  • Viktskivor
  • Roddmaskin
  • Spinningcykel
  • Bänk
  • Hantlar
  • Ribbstol
  • Cable Cross
Sedan ska vi diskutera vilken typ av respektive som kan tänkas vara aktuell för vad som förhoppningsvis kommer att blir ett legendariskt källargym.


Power rack

Behövs höj- och sänkbar skivstångsställning eller ska man köra på en fast variant, likt denna till höger? Obligatoriska funktioner är:
  • Säkerhetsarmar
  • Avhängning på olika nivåer
  • Anpassad till takhöjden
Det kan vara både bra och dåligt att det finns förvaring för viktskivor på racket. Avtagbar förvaring är alltid ett plus. Å andra sidan måste skivstången få plats, vilket i sidled tar mer plats än förvaringen. Det finns ett antal olika varianter, men något i stil med denna till vänster kan vara aktuellt. Eller en med höj- och sänkbar avhängning. Kanske tom. ett riktigt power rack om det går att hitta ett som är tillräckligt lågt.
Skivstång
Olympisk tyngdlyftningsstånd för damer, 15kg, greppdiameter 25mm, 201cm lång. Det ska vara en redig stång som inte kränger, krånglar eller på annat sätt är för klen. Det är bra med en lite kortare och lättare stång både av utrymmesmässiga skäl och för att hela familjen ska kunna lyfta så mycket som möjligt. Ett annat alternativ är en stång på 180 cm. Eventuellt blir det en Z-stång också, men det får bli en senare julklapp, från mig till mig.

Viktskivor
Tävlingskivor från Eleiko eller Bumpers?
Behövs tjockare gymgolv med om man kör med klassiska järnskivor Fördelen med bumpers är att de är mindre påfrestande för huset när de släpps, kort och gott. Större yta som tar emot, lägre densitet och ett mer elastiskt material… Samtidigt är de dyrare, tar mer plats och är i allmänhet knöliga att ha att göra med. Det är nog i mångt och mycket en fråga om preferens och vilka övningar som kommer att utföras i gymmet.

Roddmaskin
Finns det någon bättre för ryggen än en bra, välsmord roddmaskin? Kör 100 meter max eller värm upp inför ryggpasset. Nästa fråga är om det finns någon annan vettig roddmaskin än Concept 2? Det är mest dessa man ser på kommersiella gym nuförtin’. Blir att leta efter något prisvärt...

Spinningcykel
BodyBike har jag skrivit i skissen. Det behöver ju inte vara av just det varumärket, men det ska vara en rejäl pjäs. Även om jag gärna skulle ha en BodyBike, jag har nämligen mycket goda erfarenheter av det märket från tiden jag arbetade på SATS. Hur som helst ska det vara en såndär som är tung och jobbig att bära, och inte är gjort av billig plast. Det ska gå att köra högintensiv intervallträning på’n helt enkelt
Bänk
Som med all annan utrustning skulle det antagligen förvåna om inte också här har starka preferenser för vilken typ av bänk det ska vara. Är man bredare och kör tunga bänkpress kanske man önskar sig en V-formad bänk för extra stöd runt axelpartiet. För mig ska det vara en vanlig bänk. En bänk utan krusiduller! Utöver att den ska gå att ligga på är den enda funktionen som önskas att ryggstödet är höj- och sänkbart.

 
Hantlar
Inga fula hexagon-hantlar (t.v.).
Och absolut inte dessa onödigt långsmala hantlar (t.h.)



Nej, tacka vet jag gamla hederliga järnhantlar med fast vikt (t.v.). Alternativt moderna gummerade hantlar med fast vikt (t.h.).

Ribbstol
En ribbstol i trä räcker gott här. De finns tydligen i metall också, men det lär inte behövas. Gym-ligisterna som lyckas ha sönder ribbstolarna kommer ju inte vistas i mitt källargym… Något annat jag funderat över på gymmet där jag tränar just nu är hur någon har lyckats göra två stora hål i den tjocka gummimattan, precis vid ribbstolarna. Inte nog med att det är ett hål hela vägen ned till golvet vid den en ribbstolen,  nu är det ett stort hål vid den andra också.. Ja vad ska man säga… Någon typ av rotationsövning med balansplattor är det enda jag kan tänka mig skulle orsaka sådan skada. Hursomhelst, en ribbstol med tillhörande stretchhörna. Här behövs inte ens en bild.
 


Cable Cross

Ja det är klart man ska ha ett kryssdrag. I bästa fall får vi plats med ett riktigt kryssdrag, alltså en sån här till vänster. I annat fall blir det enarmsbanditen till höger.


 
Övrigt
Önskelistan på övrig utrustning kan göras lång. En del saker har man med åren samlat på sig.. Vi snackar foam rollers, triggerpunktsbollar, lyftarskor, lyftarbälte, lindor m.m. Här kommer ett par väl valda som vi kan kategorisera som livskvalitet.


Snabblås, det bästa sedan rostat bröd!

Bicepsbälte. Saker man inte visste man behövde...

 





I nästa avsnitt följer vi upp vad som hänt hittills!

Tunga hälsningar
CG
 


torsdag 12 juli 2018

Min babyhörna

Nu har vi lyckats bo in oss lite mer och kämpar varje dag och vecka med att få mer gjort. Vi har haft flera hantverkare här som kollat på källaren och nu väntar vi på att få in offerter. Det är stort spann på vad man får för summor och det är svårt att få ett hum om vad de olika arbeterna kostar när man bara får totalsumma för allt arbete. I husdrömmar var det en arkitekt som byggde ett hus där hon prutade ner allting and hade olika firmor för olika arbeteten. Blev supersnyggt och jättebilligt.

Vad har jag fått gjort som jag känner mig nöjd med?

nummer 1: Lilla J's babyhörna


Lilla j's babyhörna. Tyvärr ser fotot väldigt gult ut. Det är svårt att fota på sommaren när det är så ljust.



Mitt och C's sovrum är l-format och där det är tänkt att vara garderob har vi valt att göra Jonathans babyhörna. Där står skötbord (200 kr), säng (200 kr), hylla (50 kr), broderi av mormor, bläckfisk av mamma, mobil (499 och för dyr när jag tänker efter). Mitt favoritinslag är dock tapeten, ett blocketfynd på 100 kr. Majvillans körsbärsdalen grå.

Nummer 2

Sorteringen i bokhyllorna


I "matsalen" står just nu bokhyllan med vuxen och tonårsböcker. Vuxenböckerna är uppdalade i fakta och skönlitteratur. Skönlitteraturen står i alfabetisk ordning på författarens efternamn. Faktaböckerna är sorterade efter ämne. Tonårsböckerna är sorterade på genre.


 Lilla J's bokhylla är sorterad på svårighetsnivå. Här är dessutom varje bok och hylla märkt med färg så man lätt kan ställa tillbaka boken på rättt hylla och man snabbt kan hitta en bok på rätt nivå. De lättaste böckerna är längst nere och så blir det svårare ju högre upp man kommer. Detta följer min senaste teori att anledningen till att barn inte plockar undan efter sig är att de inte vet hur man gör. Delvis så säger ofta de vuxna till en att "städa ens rum" när de menar plocka undan sakerna som är framme och ställ dem på rätt plats. Men detta kräver att barnen förstår vad städa innebär och vet vart sakerna ska vara. Vet man inte det blir det svårt att plocka undan.

tisdag 10 juli 2018

Källargymsdrömmen - del 2 - Planlösning


Del 2 - Planlösning


Nu skissar vi upp hur det kan tänkas se ut, planlösningsmässigt, när det är klart. Det finns några tänkbara utrymmen för placeringa av källargymmet. Ni ska få se här på de första ritningarna.
 
Ett förslag på placering av utrustning i gymmet:

Ett annat förslag på placering av utrustning i gymmet:


Vad behövs?
Hur välutrustat behöver det vara? Ska det finnas något annat än fria vikter? Hur ska vi arbeta runt den låga takhöjden? Många frågor och, också faktiskt, en hel del svar. Som ni(delvis) kan se på skissen ovan har vi tänkt att det ska finnas följande:
  • Power rack
  • Skivstång
  • Viktskivor
  • Roddmaskin
  • Spinningcykel
  • Bänk
  • Hantlar
  • Ribbstol
  • Cable Cross
Det finns en del funderingar kring hur mycket utrymme som behövs framför, bakom och vid sidan om olika delar av utrustningen. Hur mycket utrymme behövs exempelvis vid sidan om en cable cross? Man vill kunna köra med rep, kortare rak stång osv. men man behöver kanske inte köra år sidan åt båda hållen, om ni förstår vad jag menar. Dessutom tillkommer ställning för viktskivor och hantlar, vilket tar upp en del yta.

För alla er som inte vet att en centimeter är lika med två rutor i ett rutblock kan jag meddela att så är fallet. Ritningens skala är 1:40. Detta leder oss till slutsatsen att två rutor på ritningen motsvarar 40 centimeter i verkligheten. Med bakgrund av detta, vilka potentiella problem ser vi? Som jag ser det är det framför allt utrymme i sidled mellan sakutrustning som det kan bli trångt. Det finns ett antal lösningar på detta som jag kommer att komma in på i nästa avsnitt.

I nästa avsnitt går vi in i detalj på vilken typ av utrustning som ska finnas och eventellt kör vi en liten diskussionsdel kopplat till detta. Hur lång ska/kan skivstången vara osv.. Ställning för viktskivor och hantlar behöver också ritas in...

Tunga hälsningar
CG

måndag 2 juli 2018

Källargymsdrömmen - del 1 - Visionen


Del 1 - Visionen

Intro
Denna är till dig Fahlken #ArminVanBuuren

I had a dream last night - a vision:
I saw my basement full of people
Everybody was workin’ out' and screamin' loud;
They were just there to listen to the music
Some even had their eyes closed
Everybody was just smilin'

It was deep
It was underground
Tranceparent
It was magical
It was a happy place
Celebrating music!
Celebrating life!
Men and women - free - without a worry

Then, when I woke up, I realized:
I wanna BE in that moment
The very essence of my existence is looking for that emotion
And when the källargym is finished
I live for that workout


Del 1

Mycket snabb bakgrund
Jag har tränat i … länge... Det måste vara i över 10 år nu som jag lyft vikter. Utan Haninge hälsostudio och Najadens gym hade man fortfarande varit utan gains. Men som jag brukar säga nuförtin’ med hus, barn & jobb är det inga gains längre, man är glad för sina “keeps”. Dessutom tillhör man numera klassen -80 kg, självvalt naturligtvis. Halvtrasig med en axel som behöver kortisonspruta och en rygg som inte klarar varken marklyft eller knäböj är det skönt att vara lättviktare. Därför balanserar jag ~80 kg. För oss invigda som dykt djupt in i tränings- och fitnessträsket är det lustigt med all medial uppmärksamhet kring vikt och hälsoideal. För en annan är vikten, i jämförelse, lika flexibel som ett gummiband av den smalare, tunnare sorten. Nu tänker ni kanske att den här läsningen var inte så värst intressant. Inte heller handlar den om källargym, som rubriken föranlett er att tro. Men, frukta icke!

Till ämnet
Följer ni bloggen vet ni att vi är nyinflyttade i ett hus. Kanske känner ni också till att stora delar av källaren liknar en Schweizisk grott-spaanläggning. Med Schweizisk grott-spaanläggning menar jag inte den här typen:

 
Jag menar det på ett humoristiskt, ja nästan lite galjhumoristiskt sätt. Ja, jag bjuder på lite självdistans och postar helt enkelt nedan ett par bilder på hur det egentligen ser ut i de två utrymmen som i framtiden kan tänkas husera ett legendariskt hemmagym.

Det ska alltså förhoppningsvis bli källargym av åtminstone ett av dessa utrymmen. Eventuellt får något tungt stå i det ena utrymmet och något annat tungt i det andra utrymmet...

I nästa avsnitt ska vi se om vi inte kan börja skissa upp hur det kan tänkas se ut, planlösningsmässigt, när det är klart.

Tunga hälsningar
CG