söndag 15 juli 2018

Källargymsdrömmen - del 3 - Utrustning

 

Del 3 - Utrustning


I förra avsnittet fick ni se ett första utkast till planlösning inklusive den största delen av planerad utrustning. Vi ska utgå från följande utrustning:
  • Power rack
  • Skivstång
  • Viktskivor
  • Roddmaskin
  • Spinningcykel
  • Bänk
  • Hantlar
  • Ribbstol
  • Cable Cross
Sedan ska vi diskutera vilken typ av respektive som kan tänkas vara aktuell för vad som förhoppningsvis kommer att blir ett legendariskt källargym.


Power rack

Behövs höj- och sänkbar skivstångsställning eller ska man köra på en fast variant, likt denna till höger? Obligatoriska funktioner är:
  • Säkerhetsarmar
  • Avhängning på olika nivåer
  • Anpassad till takhöjden
Det kan vara både bra och dåligt att det finns förvaring för viktskivor på racket. Avtagbar förvaring är alltid ett plus. Å andra sidan måste skivstången få plats, vilket i sidled tar mer plats än förvaringen. Det finns ett antal olika varianter, men något i stil med denna till vänster kan vara aktuellt. Eller en med höj- och sänkbar avhängning. Kanske tom. ett riktigt power rack om det går att hitta ett som är tillräckligt lågt.
Skivstång
Olympisk tyngdlyftningsstånd för damer, 15kg, greppdiameter 25mm, 201cm lång. Det ska vara en redig stång som inte kränger, krånglar eller på annat sätt är för klen. Det är bra med en lite kortare och lättare stång både av utrymmesmässiga skäl och för att hela familjen ska kunna lyfta så mycket som möjligt. Ett annat alternativ är en stång på 180 cm. Eventuellt blir det en Z-stång också, men det får bli en senare julklapp, från mig till mig.

Viktskivor
Tävlingskivor från Eleiko eller Bumpers?
Behövs tjockare gymgolv med om man kör med klassiska järnskivor Fördelen med bumpers är att de är mindre påfrestande för huset när de släpps, kort och gott. Större yta som tar emot, lägre densitet och ett mer elastiskt material… Samtidigt är de dyrare, tar mer plats och är i allmänhet knöliga att ha att göra med. Det är nog i mångt och mycket en fråga om preferens och vilka övningar som kommer att utföras i gymmet.

Roddmaskin
Finns det någon bättre för ryggen än en bra, välsmord roddmaskin? Kör 100 meter max eller värm upp inför ryggpasset. Nästa fråga är om det finns någon annan vettig roddmaskin än Concept 2? Det är mest dessa man ser på kommersiella gym nuförtin’. Blir att leta efter något prisvärt...

Spinningcykel
BodyBike har jag skrivit i skissen. Det behöver ju inte vara av just det varumärket, men det ska vara en rejäl pjäs. Även om jag gärna skulle ha en BodyBike, jag har nämligen mycket goda erfarenheter av det märket från tiden jag arbetade på SATS. Hur som helst ska det vara en såndär som är tung och jobbig att bära, och inte är gjort av billig plast. Det ska gå att köra högintensiv intervallträning på’n helt enkelt
Bänk
Som med all annan utrustning skulle det antagligen förvåna om inte också här har starka preferenser för vilken typ av bänk det ska vara. Är man bredare och kör tunga bänkpress kanske man önskar sig en V-formad bänk för extra stöd runt axelpartiet. För mig ska det vara en vanlig bänk. En bänk utan krusiduller! Utöver att den ska gå att ligga på är den enda funktionen som önskas att ryggstödet är höj- och sänkbart.

 
Hantlar
Inga fula hexagon-hantlar (t.v.).
Och absolut inte dessa onödigt långsmala hantlar (t.h.)



Nej, tacka vet jag gamla hederliga järnhantlar med fast vikt (t.v.). Alternativt moderna gummerade hantlar med fast vikt (t.h.).

Ribbstol
En ribbstol i trä räcker gott här. De finns tydligen i metall också, men det lär inte behövas. Gym-ligisterna som lyckas ha sönder ribbstolarna kommer ju inte vistas i mitt källargym… Något annat jag funderat över på gymmet där jag tränar just nu är hur någon har lyckats göra två stora hål i den tjocka gummimattan, precis vid ribbstolarna. Inte nog med att det är ett hål hela vägen ned till golvet vid den en ribbstolen,  nu är det ett stort hål vid den andra också.. Ja vad ska man säga… Någon typ av rotationsövning med balansplattor är det enda jag kan tänka mig skulle orsaka sådan skada. Hursomhelst, en ribbstol med tillhörande stretchhörna. Här behövs inte ens en bild.
 


Cable Cross

Ja det är klart man ska ha ett kryssdrag. I bästa fall får vi plats med ett riktigt kryssdrag, alltså en sån här till vänster. I annat fall blir det enarmsbanditen till höger.


 
Övrigt
Önskelistan på övrig utrustning kan göras lång. En del saker har man med åren samlat på sig.. Vi snackar foam rollers, triggerpunktsbollar, lyftarskor, lyftarbälte, lindor m.m. Här kommer ett par väl valda som vi kan kategorisera som livskvalitet.


Snabblås, det bästa sedan rostat bröd!

Bicepsbälte. Saker man inte visste man behövde...

 





I nästa avsnitt följer vi upp vad som hänt hittills!

Tunga hälsningar
CG
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar