måndag 31 december 2018

Renoveringshelvete

Nyårsafton 2018, strax 2019. Dagen som ska spenderas som nästa år ska vara. Vi böjar natten med att lilla J's blöja läcker för första gången på typ 2 månader. Byta blöja 4 på morgonen och sen får lillen dela säng med mamma. 80 cm börjar kännas väldigt litet nu när lillen börjar bli större. Sen frukost följt av den dagliga promenaden till mataffären. Det är alltid slut på något, oftast allt. Tänker att man ska vara duktig och köper saker med kort utgångsdatum (50% rabatt) trots att man inte ens gillar det man köper. Så till lunch blir det kyckling sweet and sour. Jag hatar hemlagad kyckling. Har vägrat det i år nu men som mamma får man tänka bort sina egna preferenser och tvinga i sig tugga efter tugga. tort, tråkigt äckligt.
Sen tvingar jag i mig en kopp äckligt pulverkaffe efter kommentarerna och frågorna om varför jag alltid är trött. Efter det lämnar jag över lille man till morfar och går jag ner i helvetesrummet. Jag har aldrig älskat gymmet man nu är första gången jag verkligen hatar det. Det känns som när jag drog ner alla tapeter på gamla lägenheten fast utan något hopp på glädje i slutet. Just idag är det putsning av de värsta felen på väggarna. Här ska inte bli fin jämn puts utan bara skapligt är målet. Man har på sig andningsmask och skyddsglasögon som trycker in ansiktet och jobbar vidare med den elakartade massan som lämnar röda märken på huden om man råkar få kontakt med den. Vill sanden sitta där den ska i fina jämna streck. Nej, mest vill den ligga i klumpar på golvet. Samtidigt arbetar de andra med att skära bort hårda ojämnheter med vinkelslip så hela rummet blir igen en hälsofara med onaturliga mängder damm.

Andas lugnt. Andas lugnt. Kasta inte ifrån dig putsbrädorna. För  miljonte gången ramlar puts ner. Kom det i ansiktet? Du kliar lite längs de smärtsamma glasögonen. Fanns det puts på handsken? Du vet att borttagning av grejs tar minst 20 min så du accepterar risken. Vad spelar det för roll om du får utslag i hela ansiktet. Du ska använda upp putsen i batch nummer 2. Putsa längs hål och ojämnheter. Hjärnan skriker. Till slut är du klar. Du vet att alla vill att du jobbar mer. längre. bidrar. Men jag hjälper inte ens till att städa. Går upp till den dåliga duschen. Så arg! Så trött på allt. Jobbat i typ 2 timmar men det känns som 8. Ville bidra och vara stöttande. Arbetade tyst för att se till att hatet inte läckte ut. Duschar i duschen med dåligt fall och utan mina produkter. Går inte att använda min dusch då det är för dammigt. Den bra skrapan är naturligtvis där nere så man tar lilla fönsterskrapan. Det är så lite plats att man slår huvudet i metalhyllan. Stoppar sig själv från att slå sönder duschväggarna. Torkar sig snabbt och sen ut för att mata lilla J. Älskar verkligen denna lilla pojke. Vill honom bra väl. Hopas han ska gilla hans hem. Vill att han ska gilla gymmet. Undrar varför man inte orkade renovera mer. Imorgon ska man ner igen. Det känns som en gigantisk sten sitter på gymmet som aldrig försvinner. Renoveringen i gymmet har pågått sen juni. Ändå är det så mycket kvar. Vi tar ett steg i taget och plöjer vidare. Så jag förstår alla som ger upp på sina renoveringar, sina hem. Jag förstår de som bara vill hemifrån. Det är inte kul att renovera. Vi ska "bara" renovera och bygga i några år. Nyårslöfte: Håll dig positiv. Bli inte bitter, trött och grinning. Ta dig igenom även detta år av äcklig kyckling och daglig renovering. Njut av de korta glada stunderna där du inte arbetar. Kram och Gott Nytt år folk!

torsdag 27 december 2018

Julmys




 

Visst är det underbart när julstöket är klart och man bara kan njuta av resultatet. Som varje gång man går förbi granen när man ska gå på toaletten. Det är speciellt härligt på natten när det annars hade varit mörkt.


















I år valde vi att göra mycket mindre julgodis än vanligt. Det har inte saknats. Däremot valde vi att ha flera adventsfester med varsin kaka till. Toppen att hinna träffa fler och inte ha för mycket sötsaker som ska klämmas in på en dag. Man hinner dessutom med flera kul lekar. Mycket charader har det blivit och även ett murder mystery- Jordgubbsuddens Herrgård. Maila om ni vill prova den. Den är för 9 vuxna.
















Pepparkakshuset är dock ett måste. I år blev det en liten kopia på hur vårt hus ser ut. Vi blev nöjda trots mängden krångel som gick åt för att fixa taket.

Hemmajobb på jullovet

Hoppas ni haft en god jul kära läsare!

Nu har vi bott här i ett halvår. Det känns som om vi bott här längre med tanke på allt vi fått gjort. Just nu kämpar vi på med gymmet.  Vi försöker lista ut hur man putsar väggar och behandlar betonggolvet. Sen ska en lyftar-platform byggas. Helst ska det vara klart till den 7de när skolan börjar igen. Jag ska också hinna planera lite lektioner och socialisera med vänner. För att inte nämna mysa med lilla J. Man känner sig lite...
Busy Mum Stock Vector - 9242148

Lilla J växer hela tiden. Han lurades till att ta sina första steg på julafton. Han älskar att springa runt med någon som håller i hans händer. Men på julafton höll han i handtaget till pulkan. Han måste trott det var ett finger för han gick med handtaget som om det var en hand. Lilla J's stora hobbies just nu inkluderar att gå/springa med hjälp eller att öppna ett skåp/låda och dra ut allt som finns där. Det har krävts ett stort städengagemang från de vuxna här hemma för att få det så rent som det faktiskt är.

Familjen provar även på modern konst i källaren. Morfar, pappa och jag gör en tredjedel var utan att se vad de andra målar. Sen målar mormor över så att allt binds ihop. Sist kommer lilla J få sätta hand och/eller fotavtryck. Gemensam konst. Det är förvånansvärt jobbigt att måla. Trots att jag fick använda en konstnärsstudio värt av material så är det fortfarande en pensel med dess brister på en ojämn vägg som målas. Det innebär att man får lust att svära varje gång det inte blir ett rakt streck som man tänks sig. Det är lite som när man ska sätta på sig eyeliner. Av någon anledning vill den aldrig ligga så som jag vill att den ska.
Image result for eyeliner fail

söndag 4 november 2018

slut på höstlovet och tillbaka till jobbet

Related image
Det är söndag kväll. Lilla J sover i min famn och maken lagar kassler och brokolli. Imorgon ska jag tillbaka till jobbet. Mitt jobb är kul och jag gillar det så det kommer gå bra. Varje morgon går jag upp och intalar mig att jag gör rätt och är en bra mamma som går till jobbet. Det sista jag gör är alltid att pussa lilla J och säga hej då. För mig är det svåraste med att gå oron över att man gör fel och att lilla J skulle vara ledsen och/eller fara illa. Men varje dag när jag kommer hem är han glad som alltid. Då kan jag andas ut en lättnadens suck. Samtidigt vet jag att han är gladast när både mamma och pappa är hemma.
Image result for back to workc
Så vad säger jag till mig själv när jag går till jobbet? Jag tänker att jag drar in pengar så vi är ekonomiskt säkra denna månad. jag tänker att lilla J skulle ha märkt av den ekonomiska stressen. Jag tänker att jag visar honom att vuxna jobbar och det är bra att jobba. Jag tänker att jag visar honom god arbetsmoral. Jag tänker att jag arbetar för att världen ska bli bättre. Jag tänker att han lär sig att mamma alltid kommer tillbaka när hon går. Och den sista tanken när jag sätter mig i bilen är tänk om han skriker när han vaknar och ser att jag inte är där. Så det är glädjens suck av lättnad när jag kommer hem och ser att allt är bra.
Image result for back to work
Så till alla mammor som återvänder till jobbet, vet att det finns andra som tagit samma beslut och det har gått bra. Vet att det du gör inte är lätt och att du ska vara stolt att du klarar dig igenom det.
Image result for back to work

måndag 8 oktober 2018

Ett år gifta... our anniversary

Igår var det ett år sen vi gifte oss. Den dagen, bröllopsdagen, började lugnt med god frukost och sushi till lunch. jag hade till och med tid att kolla på tv mellan förberedelser med smink och håruppsättning. Sen åkte vi till kyrkan. Vi blev lite sena men allt löste sig. Efter kyrkan åkte vi till det lilla slottet vi hyrt och åt en god middag.

Detta kan ställas i kontrast till hur vi firade vår ett-års dag. Jag började med mikrad gröt. Maken hade gått upp tidigt och åkt till gymmet. Jonathan fick lite banan. Jag tog en promenad med Jonathan och morfar medan maken lagade en god lunch av blodpudding, bacon och rösti. Efter lunch var det en till promenad med Jonathan  och sen åkte pappa och morfar för att hämta hästgödsel på ett stall. Jag dammsög och försökte dammsuga ventilationen (mycket misslyckat). Sen fyllde vi upp odlingslådorna vi bytt med blandningar av av växtmaterial, gödsel och jord.
Nya äppelträdet

Efter lådfyllningen åkte mormor och morfar och grävde upp ett äppelträd från syrrans kolonilott. Medans fick jag och maken lite hjälp av en granne med en undersökning av ventilationsaggregatet. Sen var det middag och mer promenad med Jonathan. Sen fick Jonathan bada. Efter badet fick Jonathan höra på god natt saga medan han kvälls-ammade. När Jonathan somnade senare så passade jag på att duscha medan maken kollade klart på filmen från dagen innan (American psycho).
Drivbänk för spenat mm (just nu håller den några jordgubbsplantor varma)











Det är möjligt att jag missat något då dagarna har en tendens att flyta ihop men det man märker av avsaknaden av en wow-faktor. Det hade kunnat vara vilken söndag som helst. Så hur blev det så? Vi hade inte glömt datumet. 

nya äppelträdet igen

Tycker jag inte vår bröllopsdag är värd att firas? Ja och nej. Helt ärligt känns det som att det redan finns för mycket att fira. Det finns för lite tid för att få allt man vill göra gjort. Samtidigt så tycker jag bröllop är viktiga då man då väljer att bli familj med allt som det innebär. Men för mig behövs inte snittblommor, champagne eller sötsaker på denna dag för att den ska bli viktig. Jag behöver heller inte gå och äta eller åka på semester. Inte för att dem sakerna är dåliga (okej alkohol och socker är dåliga för en).
Det vi kallar för "åkern" har varit ett stort sommarprojekt för att i framtiden kunna odla bland annat potatis och lök
Odlingslådan för jordgubbar och vitlök

Visst är det härligt med god mat och mysiga eller spännande upplevelser. Men jag är trött, utarbetad och har så många saker jag önskar ska bli bra för vår familj som jag hellre lägger tid och pengar på. Jag har hellre en färdig odlingslåda där jordgubbar och vitlök kommer växa än en bukett blommor. En varm dusch är en lyxig sak att få. Jag/vi vill få välja vilka traditioner jag/vi vill fira i vår familj och hur vi ska fira dem. Så för mig kommer jag tycka det är toppen om jag varje år på vår bröllopsdag kan säga att vi gjorde något bättre för vår familj.

fredag 5 oktober 2018

Att återvända till jobbet efter en föräldraledighet!

Image result for föräldraledighet

Lilla J är nu 7 månader gammal och om 10 dagar återvänder jag till jobbet. Jag tycker om mitt jobb och har redan varit och besökt min blivande klass (jobbar som lärare). Men trots att jag försöker tänka positivt ligger datumet framför mig som en stor sten som skickar ut en lång skugga.

Image result for stor tung sten


Jag har läst vad folk som varit föräldralediga i bara några veckor skrivit och jag har läst vad de som varit hemma i flera år skrivit. Det känns fel att lämna min pojke hemma. Min hjärna kämpar mot. Den vill inte och hotar att lägga ner. Idag sov jag för mycket. Jag tar så klar hand om lilla J men sover när han sover istället för att vara produktiv. Mitt minne och min koll på vardagen blir dålig då min hjärna är upptagen med: "Hur ska jag göra så att allt är bra för lilla J när jag inte är hemma?".

För mig är inte problemet att jobba utan att lilla J inte kan vara med mig. Förr i tiden följde ju den lilla med när föräldrarna arbetade. Nu ska man lämna den lilla hemma (och ännu längre fram ska han lämnas på dagis). Tänk om man jobbade så nära där man bodde att man kunde gå hem och amma på rasterna?

Image result for föräldraledig

Det är dessutom svårt att föräldraledighet bestäms av föräldrar med vissa ekonomiska push från myndigheter att välja vissa val. När man är förälder för första gången har man ju ingen aning hur det är och vad som funkar bra. Man måste meddela minst 3 månader i förväg. Det är ju evigheter framåt när det handlar om en bebis. De utvecklas ju otroligt mycket på 3 månader.


Image result for föräldraledig

Vår plan var 180 dagar + sommarlovet tog jag. Sen tar maken 180 dagar. Sen mormor fram till sommarlovet där jag tar över igen. Efter sommarlovet när lilla J var ett och ett halvt år så skulle han få börja på dagis. Var det den bästa lösningen? Jag har ingen aning. Skulle jag göra något annat om jag fick ta beslutet nu? Kanske 9 månader med mamma och 3 med pappa. Det är så svårt att säga. Hur gör ni som arbetar med amningen? Slutar ni under dagtid eller använder ni bröstpump? Vilken bröstpump i så fall? Jag har aldrig använt någon men tänker att jag kanske borde lära mig på min sista lediga vecka... Hur tog era barn emot mjölk på flaska efter att ha varit van med att få mjölken direkt från mamma?

Image result for bröstpump

Jag säger i alla fall så här. Vi får inte dömma andra för vilka beslut de tar/tog. Det är jättesvårt och det känns inte som man någonsin kommer vara redo att lämna sitt barn. På något sätt måste man bara hitta metoderna som gör att det kan överlevas.

torsdag 4 oktober 2018

Uppdatering badrum

Vi sitter inte helt säkra men det ser ljusare ut.



Idag är det arbete igång i källaren. Taket håller på att fixas. Vi har pratat med vår besiktningsman och vi har pratar med byggnadsledaren för projektet och båda tror att fukten inte kommer hindra bygget så vi har återgått till byggdatum i oktober. Kanske får lilla J bada i jul.



Men allt är ännu inte säkert. Fortfarande ska något göras åt fläcken. Jag och maken har förbättrat kopplingen på hängrännorna över fuktfläcken då dessa inte satt ihop bra. Vi undersöker nu hur det fungerar med att förbättra golvvärmen i det fuktiga området. Vi kollar också på att förbättra ventilationen där nere. En till mindre fläk har dykt upp så helt problemfritt är det inte. Det vi vet är att vi står på berggrund och att en ny dränering inte hjälper. Jag hörde något om asfalt som kanske kunde hjälpa.  Skriver mer när jag vet mer. Nu håller jag mest tummarna!

fredag 28 september 2018

Skördetid


I år har vi inte mycket att skörda. Vi flyttade till vårt nya hem i juni och sa att vi skulle se vad som växte upp i trädgården i år. Sen kunde vi lägga planer för framtiden. Men lite innan blev det så klart. Att ta det lugnt och stilla är inget för mig.

På lilla J's dop fick han 4 tomatsticklingar och en hallonbuske. Då vi inte hade mycket tid och material åt dem fick de inte så mycket kärlek som jag velat ge dem.

Tomaterna
Vi gjorde 4 hål i en planteringsjordpåse åt tomaterna. Tomaterna sattes i hålen och påsen ställdes i soligt läge. När de växte band vi upp dem. Inga blad plockades bort under sommaren som man ska göra. De fick vatten men inget gödningsmedel av något slag. Vad hände av denna behandling? Flera stora vackra och underbart goda tomater. Mycket godare än någon tomat jag tidigare ätit. Så nu är planen att göra saker bättre åt tomaterna nästa år. Sticklingar är tagna och satta i jord, ställda i ett soligt fönster och vattnade dagligen. Men den stora saken, om tiden till det finns, är att bygga ett tomathus i glas till nästa år. Fönster har jag fått från några som bor i närheten. Men det kommer kräva en hel del arbete. Hoppas vi hinner...


Hallonen
Denna buske planterades i sydligt läge och vattnades ofta. Inget gödningsmedel till denne heller tyvärr. Vi fick flera mycket goda bär och jag har planer på att försöka föröka den nästa år.

Päron och äpplen
Vilket äppelår! Alla träd i hela Sverige verkar det som om blivit helt galna och vill överproducera. Vi har fått gallra ner massa äpplen på vårt träd (som tyvärr inte beskärts inför detta år) och dessutom stötta upp både det och päronträdet så att inte grenar skulle ramla av. Äpplerna har vi inte skördat än då de är vinteräpplen. Men vi har fått massor av snälla grannar och päronträdet levererar stort. Så var och varannan dag står vi och kokar mos och gör paj. Jag trodde man behövde flera träd (vi ska få ett till äppeltråd i oktober) men jag börjar förstå att man kommer riktigt långt på 2 träd. Vi har också ett plommonträd och ett halvdött äppelträd. Dessa står dock där vi tänkt göra utbyggnaden och ingen av dem gav någon vidare skörd i år.

torsdag 27 september 2018

Stor sorg... förskjutning av startdatum

Än så länge har allt gått på rulls. Jag började till och med tro att allt prat om att man alltid ska räkna med att det tar 3 gånger så lång tid och blir dubbelt så dyrt var påhittat eller snarare överdrivet. Men idag kom smällen. Den smög sig på och har lyckats stoppa allt arbete...

En stor fuktfläkt på hörnet i blivande toaletten. Kan vara fel på dränering utifrån, Kan va dålig ventilation osv. Men det som är säkert är att det inte går att bygga ett badrum innan vi vet orsaken. Startdatumet i oktober med slutdatum mitten av november är borta. Lilla J kommer inte få bada i det nya badkaret på julafton. :( Just nu är man så sänkt att man knappt orkar. Det har varit projekt på projekt dag in och dag ut. Man har tagit beslut, efterforskat och jobbat varje dag. Varje sekund lilla J har sovit har gått till att fixa med huset. Jag har inte ens hunnit skriva något här. Men det här är över min kompetens. Jag vet inte säkert vad som orsakar fukten. Jag vet inte säkert hur man bäst ska åtgärda detta. Jag vet bara att nu måste vi sätta stopp och återhämta oss innan vi orkar ta oss igenom all läsning om fukt i källare.

torsdag 20 september 2018

Källargymsdrömmen - del 7 - Ekonomi: Uppdatering

Vi tar den gamla kostnadskalkylen och korrigerar den. Sist hamnade den beräknade totalen på precis över 100 000 kr. Nu ska vi göra en likadan uppställning inklusive köpta produkter och korrigeringar:

Utrustning (länkarna kommer att bli gamla med tiden men ett tag funkar de ju...)
Power rack, 1 899:- Skivstångsställning
Skivstång, 895:- http://www.sti.nu/se/begagnat/begagnatprodukter/int-skivstaang-180-cm.aspx
Viktskivor, 6 380:- [150 kg] https://www.traningsmaskiner.com/sv/articles/2.310.30765/master-fitness-master-bumperplate
ELLER
Skivstång & Viktskivor [157,5 kg], 7 043:- inkl. snordyr frakt https://www.nordicfighter.com/skivstang-med-157-5kg-bumper-paket
Roddmaskin, 6 200:- [köpt begagnad] https://gymkompaniet.se/roddmaskin-concept-2d-pm5
Spinningcykel, 5 000:- [köpt begagnad]  http://www.concept.se/produkter/grupptraning/spinningcyklar/body-bike-classic
Bänk, 1 890:- https://gymkompaniet.se/stallbar-traningsbank-marcy
Hantlar, 18 625:-  [Eurosport, 12,5 - 40kg med 2,5 kilos intervaller exkl. hantelställ]
Ribbstol, 2 350:- https://gymkompaniet.se/tunturi-ribbstol
Cable Cross, 10 990:- https://traningsprodukter.se/produkt/kryssdrag-cable-cross/
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Summa: 54 229:- [hantelställ tillkommer]

Nu har vi nästan lyckats sänka kostnaderna för inköp av utrustningen till 60 tusenkronorsstrecket. Då utan hantelställ och med en del tillbehör som tillkommer. Men det är fortfarande mer än 30 tkr mindre än i den första beräkningen. Hantlarna är kategorin där den största "besparingen" ligger. Återbetalningstiden är nu 6,5 år, wohoo!

söndag 19 augusti 2018

I natt behövde vi inte ha fönstrerna öppna på vid gavel

Vilken sommar! Den varmaste sommaren i mitt liv. Varje dag har känts som om det vore 30 grader eller mer (de gånger jag kollat var det minst 30 grader). Hela maj, juni, juli och nu augusti. Men nu kanske det ska vända. Första gången sen vi flyttade behövde vi inte ha sovrumsfönstren på vid gavel. Detta borde förbättras ännu mer när vi fixar den mekaniska ventilationen. Jag bad om offerter för reparationen på dorunner men har inte fått något svar. Det är kanske ett för litet arbete? Jag har märkt att när man letar offerter är det vissa arbeten man får massa sökande till och vissa där inte någon är intresserad.

Med källaren går det i alla fall förhoppningsvis framåt. Vi har en firma vi tänkt skriva kontrakt med ikväll som ska börja redan på torsdag. 7 september ska golvet i källaren vara klart. Nu håller jag bara tummarna att allt går som det ska och blir fint. Badrummet kommer inte vara klart den 7:de utan detta är bara golven.

Vad har vi hunnit med? Det känns för mig som nästan ingenting. De andra känner sig nog mer stolta. Vi har till stor del hamnat i arga snickaren fällan av att en är med lilla J (oftast jag) och den/de andra jobbar med projekten. Det är svårt att inte vara med lillen. Vi har försökt göra så att när jag är med och jobbar i ett projekt så håller den som vaktar lilla J honom i närheten av mig. Det är bra för då får jag känna mig lite involverad i projekten och har lillen nära. Konstigt nog låter detta mig fokusera på vad jag gör bättre än om han är långt borta från mig (exempelvis ute på en promenad). Jag har även mycket digitalt ansvar och kollar konstant efter saker på internet. Kommer snart med en uppdatering på projekten!

söndag 12 augusti 2018

Källargymsdrömmen - del 6 - Inspiration

Inspiration
Nu när jag har möjligheten måste jag slå ett slag för #styrkelabbetpodcast där jag hämtar inspiration från. Det är med hästlängder den bästa podcasten jag lyssnat på. Inte nog med att de avslöjar träningsmyter och rapporterar nya träningsrön på ett lättbegripligt sätt, de gör det alltid med glimten i ögat.


Lyftarplattform
Ska det vara en lyftarplattform där bänken står? Inbjudande, men det utförs inte särskilt många marklyft i familjen. När det väl görs är det raka/rumänska som gäller, och för det behövs knappast en plattform. Någon slags dämpning vore väl ändå nyttigt, men vilken typ det blir återstår att se. En annan fundering är om stötar från träning påverar vattenburen govlvärme (slingor). Värt att fundera på...






Det ska vara avskalat. Precis som på de kommersiella gymmen ska det inte finnas en massa plotter som inte används. Allt ska vara sorterat på rätt ställe osv. Här till höger kommer ett exempel på hur det inte ska se ut. Avskalat och funktionellt är ledorden.





Mjau
Som jag skrev i ett tidigare inlägg planerar vi att något ska hända med väggarna. Däremot kanske inte blir något mästerverk dag ett. Kanske kan man måla något enklare själv till en början? Mjau...






Ljussättningen måste ju stämma också. Det måste, för att citera Pölsa, vara rätt light.
Ni som tycker om bra film kan se Pölsa med rätt light här.

Här har vi ett par exempel som jag tycker tydligt hur stor skillnad ljussättning kan göra.

torsdag 2 augusti 2018

Källargymsdrömmen - del 5 - Ekonomi

Del 5 - Ekonomi

I förra avsnittet skrev jag inte om vad detta avsnitt skulle handla om. Det var avsiktligen så, eftersom jag själv inte hade en aning. Det har jag fortfarande inte, men det tar sig sa mordbrännarn'! Så, nu har jag bestämt mig, det blir ekonomi. Mitt favoritämne! Det blir ett ganska köttigt avsnitt, a wall of text, if you will.

Ekonomi: spara kulor
Vi inleder med lite hjärngympa.

Gymkort ~400 pix
2 stycken gymkort ~800 pix
2 stycken gymkort *12 månader ≈ 9 600 pix
2 stycken gymkort *12 månader *10 år ≈ 96 000 pix
Ett gymkort kostar i runda slängar 400 kronor i storstäder, om du tränar på någon av de stora etablerade gymkedjorna. Det är i underkant om du bor på en attraktiv adress och dessutom ska ha tillgång till gruppträning & barnpassning med mera. Alltså en fullt rimlig summa för vår kalkyl.

Vi beräknar att vi antagligen kommer att använda gymmet under 20 års tid, kanske längre. Med den kalkylen är det lätt att bygga ett ordentligt gym som utrustningsmässigt kan konkurrera med en kommersiell träningsanläggning.

Det går att argumentera för att kalkylen även bör innehålla kostnader för personbefordran från och till gymmet etc. men för enkelhetens skull räknar vi inte på något annat än kostnaden för gymkortet. För ska man vara så petig tillkommer lokalkostader och vatten etc. i hemmet istället för på gymmet, ja då blir det knöligt att räkna...

Ytterligare ett par fördelar är tidsvinsten och möjligheten för småttingar att träna medans de fortfarande är småttingar, istället för från ~15 års ålder som många gymkedjor har som gräns. Tid är pengar, var det någon som sa. Även om det är svårt att räkna på den ekonomiska vinsten av minskade transporter och småttingträning...

En sista friskriving: jag räknar i kalkylen inte heller för kostnaden att iordningställa(inreda) källaren, då detta är något som ska göras oavsett. Det kommer att eget avsnitt om status i källaren och planerad renovering. Om ni läst de första inläggen i serien kanske ni minns bilden på ett delvis uppbilat golv med berggrund under.

Ekonomi: kostnadskalkyl vid inköp av (ny) utrusting
Nu ska vi göra en kalkyl på vad det kostar att köpa in all utrustning ny från leverantör. Sedan kommer jag löpande berätta vad priset blev för oss, så att ni kära läsare kan följa inte bara den artistiska biten med inredning och what not, utan också ekonomin kring källargymmet. Här kommer endast priset på utrustningen att noteras och analyseras. Kostnader för leverans/bensinkostnad/kostnad för släp etc. kommer ej att tas med.

Utrustning (länkarna kommer att bli gamla med tiden men ett tag funkar de ju...)
Power rack, 4 790:- https://gymkompaniet.se/half-rack-premium-recoil
Skivstång, 9 490:- https://gymkompaniet.se/skivstangsset-170kg-premium-recoil
Viktskivor, [ingår i kategorin Skivstång]
Roddmaskin, 12 990:- https://gymkompaniet.se/roddmaskin-concept-2d-pm5
Spinningcykel, 15 124:- http://www.concept.se/produkter/grupptraning/spinningcyklar/body-bike-classic
Bänk, 1 890:- https://gymkompaniet.se/stallbar-traningsbank-marcy
Hantlar, 42 740:-  https://gymkompaniet.se/hantelpaket-20-par-25-50kg-med-stall-2-vanings
Ribbstol, 2 350:- https://gymkompaniet.se/tunturi-ribbstol
Cable Cross, 10 990:- https://traningsprodukter.se/produkt/kryssdrag-cable-cross/
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Summa: 100 364:-

Allmäna reflektioner
Jag vet vad ni tänker, alldeles för billigt! Eller nej, så tänker ni nog inte. Snarare tvärt om, om jag får gissa. Lite i överkant. Speciellt hantlarna kanske... Något annat nämnvärt är att nypriset för utrustningen är 10,5 år värt av två gymkort.

Spinningcykel
Spinningcykeln har vi redan köpt, för 5 lök, så där gjorde vi vad man i marknadsföringssammanhang kallar en besparing på 10 124kr!

Allmäna reflektioner forts.
Om vi leker med tanken att samtliga inköp görs till samma rabatt som spinningcyklen hamnar totalen på 29 305kr, vilket är en avsevärt mycket lägre summa.

Hantlar
Nu är det ett set på 2,5 - 50kg, vilket de flesta hemmagym inte har. Samtidigt skulle jag gärna ha något ännu tyngre hantlar än 50kg, men inser själv att det får bli ett kanske. Vi kan också kika på Gymlecos hanltar, modeller 832 & 836. De ligger båda ~68 tkr innan rabatter för ett hantelset på 12,5-50kg. Låt oss gissa på att det går att få ned till åtmistone 60tkr, kanske mindre om en stor beställning läggs. Min egen slutsats är att jag inte är helt ute och cyklar när jag kalkylerar nypris på hantlar till 43 tkr. Hantelsettet i kalkylen inkluderar även ställ till samtliga hantlar. Ska vi vara lite tråkigare kan man kika på ett set (https://gymkompaniet.se/hantelpaket-10-par-25-25kg-med-stall-2-vanings) för 17 tkr med tyngsta hantle på 40kg, och 5-kilosintervaller. När det gäller hantlarna kommer det att bli en avvägning på viktintervallet mellan hantlarna (ex. 2,5kg eller 5kg mellanrum). Vi kan konstatera att det finns ett brett spann i pris här. Ska vi ha crème de la crème, à la tunga vikter och små vikthopp, då rullar kulorna. Tar vi istället första bästa set i järn på Blocket, ja då kommer vi billigt undan.

En stund efter att jag skrev ovanstående stycke hittade jag ytterligare ett alternativ, ett något mer attraktivt alternativ, hantlar från Eurosport, 12,5 - 40kg med 2,5 kilos höjningar för 18 625 kr exklusive hantelställ. Å andra sidan kanske det inte blir någon gigantisk skillnad i pris när vi jämför hela viktspannet från 1 eller 2,5 till 50kg inklusive hantelställ.

Bänkar
Något annat jag reflekterar över nu när jag letar bänkar till jämförelsen är att en del bänkar bara är testade till ~200kg. Det kan bli ett problem. Gymkompaniet har formulerat sig som så att användarvikten får vara max x kg. Är det inklusive eller exklusive hantlar/skivstång som lyfts. Rimligen inklusive va? Jo, nu när jag läser noggrannare står det att de tål en maxvikt på x kg. Det kanske är i minsta laget. Hmm, vi får se vad det blir. Det får bli en senare huvudvärk. Kanske kan man börja med första bästa bänk så att det går att träna och utveckla om behov uppstår. Behovet beror på vem som kommer att träna i källaren. Eftersom jag inte kör bänkpress skulle jag exempelvis behöva lyfta 60kg i hantelpress för att komma upp i 200kg på den bänken. Det kommer sannolikt inte att ske inom överskådlig framtid.

Roddmaskin
Här kan tänkas att det blir en billigare variant än en Concept 2, om vi inte lyckas få tag på en sådan begagnad. Om jag ska vara ärlig trodde jag faktiskt att dessa var dyrare än ~13 tkr nya.  Får vi tag i en för ~samma pris som cykeln ligger vi bra till. Det känns inte omrimligt. Blocket-knarkande & ett långt tidsspann för inköpen faciliterar detta.

Power rack
Ja, det finns billigare, men även mycket mycket mycket dyrare. För mig är det ett obligatorium att det är och upplevs stabilt, samt att avhängningsarmarna är tillräckligt långa. Samtidigt ska det inte vara för högt och klumpigt. Svenskt lagom helt enkelt!

Slutliga reflektioner
Alla dessa inköp gör att man får perspektiv på och kan praktisera teorier på lagerhållning som man har läst i ekonomistudierna...

I nästa avsnitt snackar vi inspiration.

Tunga hälsningar,
CG





















Källa: gymheroes.com

fredag 20 juli 2018

Källargymsdrömmen - del 4 - Status

Del 4 - Status


I del 1-3 har vi pratat om visionen, om hur det kan möbleras upp och även en del om specifik utrustning. Nu ska vi gå igenom vad som hänt hittills och vilka förändringar som skett i planerna.

Ny planlösning
Utöver husets hjärta (gymmet) ska källaren även rymma ett badrum och ett förråd. Efter att ha laborerat med ytor också för badrum och förråd har vi kommit fram till en lösning som ser ut såhär:


Spinningcykel
Inköp nummer ett!
En svart Body Bike Supreme. Den ser nu ut såhär:
Lite kärlek behöver den, men funktionen är 100 %. Den påstås vara 4-5 år gammal och ska ha servats för ett halvår sedan. Vi hoppas väl att det stämmer... Det finns lite rost från all svett på sidan, intill navet, men det kanske inte syns på bilden.

Hur som helst kommer den att gå varm i källargymmet! High Intensity Interval Training!







Känner jag Nicci rätt kommer hon att pimpa cykeln, kanske såhär:















Skivstång
Det kommer antagligen att bli en skivstång på 180cm istället för en tävlingsstång för damer som är runt 200cm. Enbart för att det är praktiskt, av utrymmesskäl. För våra behov är det fullt tillräckligt. Det blir givetvis en stång som kan lasta bra många fler kilon än jag kan lyfta. En rejäl doning, men något kortare helt enkelt...

Graffiti
Efter att ha sett över kostnadsbilden för att göra källaren beboelig har vi kommit fram till att den bästa lösningen är, håll i er nu, att låta väggar och tak se ut som fan med gammalt snett kakel med borrhål i, graffiti på väggarna osv.  En win-win-situation har alltså uppstått. Ett fränare gym till lägre kostnad. Oslagbart! Det kan till och med bli aktuellt att skapa graffitikonst nere i gymdelen. Kanske såhär:
Källa: http://www.mariliacoutinho.com/valhalla-building-barbell-club/
 Här kommer mer inspiration:

Källa: https://mariannegv.wordpress.com/2013/10/25/gods-monsters-humans-abstracts/
En lite enklare:

 Eller något färgglatt helt enkelt:

Ja, det är de huvudsakliga förändringarna som skett sedan del 3.

Tunga hälsningar,
CG

söndag 15 juli 2018

Källargymsdrömmen - del 3 - Utrustning

 

Del 3 - Utrustning


I förra avsnittet fick ni se ett första utkast till planlösning inklusive den största delen av planerad utrustning. Vi ska utgå från följande utrustning:
  • Power rack
  • Skivstång
  • Viktskivor
  • Roddmaskin
  • Spinningcykel
  • Bänk
  • Hantlar
  • Ribbstol
  • Cable Cross
Sedan ska vi diskutera vilken typ av respektive som kan tänkas vara aktuell för vad som förhoppningsvis kommer att blir ett legendariskt källargym.


Power rack

Behövs höj- och sänkbar skivstångsställning eller ska man köra på en fast variant, likt denna till höger? Obligatoriska funktioner är:
  • Säkerhetsarmar
  • Avhängning på olika nivåer
  • Anpassad till takhöjden
Det kan vara både bra och dåligt att det finns förvaring för viktskivor på racket. Avtagbar förvaring är alltid ett plus. Å andra sidan måste skivstången få plats, vilket i sidled tar mer plats än förvaringen. Det finns ett antal olika varianter, men något i stil med denna till vänster kan vara aktuellt. Eller en med höj- och sänkbar avhängning. Kanske tom. ett riktigt power rack om det går att hitta ett som är tillräckligt lågt.
Skivstång
Olympisk tyngdlyftningsstånd för damer, 15kg, greppdiameter 25mm, 201cm lång. Det ska vara en redig stång som inte kränger, krånglar eller på annat sätt är för klen. Det är bra med en lite kortare och lättare stång både av utrymmesmässiga skäl och för att hela familjen ska kunna lyfta så mycket som möjligt. Ett annat alternativ är en stång på 180 cm. Eventuellt blir det en Z-stång också, men det får bli en senare julklapp, från mig till mig.

Viktskivor
Tävlingskivor från Eleiko eller Bumpers?
Behövs tjockare gymgolv med om man kör med klassiska järnskivor Fördelen med bumpers är att de är mindre påfrestande för huset när de släpps, kort och gott. Större yta som tar emot, lägre densitet och ett mer elastiskt material… Samtidigt är de dyrare, tar mer plats och är i allmänhet knöliga att ha att göra med. Det är nog i mångt och mycket en fråga om preferens och vilka övningar som kommer att utföras i gymmet.

Roddmaskin
Finns det någon bättre för ryggen än en bra, välsmord roddmaskin? Kör 100 meter max eller värm upp inför ryggpasset. Nästa fråga är om det finns någon annan vettig roddmaskin än Concept 2? Det är mest dessa man ser på kommersiella gym nuförtin’. Blir att leta efter något prisvärt...

Spinningcykel
BodyBike har jag skrivit i skissen. Det behöver ju inte vara av just det varumärket, men det ska vara en rejäl pjäs. Även om jag gärna skulle ha en BodyBike, jag har nämligen mycket goda erfarenheter av det märket från tiden jag arbetade på SATS. Hur som helst ska det vara en såndär som är tung och jobbig att bära, och inte är gjort av billig plast. Det ska gå att köra högintensiv intervallträning på’n helt enkelt
Bänk
Som med all annan utrustning skulle det antagligen förvåna om inte också här har starka preferenser för vilken typ av bänk det ska vara. Är man bredare och kör tunga bänkpress kanske man önskar sig en V-formad bänk för extra stöd runt axelpartiet. För mig ska det vara en vanlig bänk. En bänk utan krusiduller! Utöver att den ska gå att ligga på är den enda funktionen som önskas att ryggstödet är höj- och sänkbart.

 
Hantlar
Inga fula hexagon-hantlar (t.v.).
Och absolut inte dessa onödigt långsmala hantlar (t.h.)



Nej, tacka vet jag gamla hederliga järnhantlar med fast vikt (t.v.). Alternativt moderna gummerade hantlar med fast vikt (t.h.).

Ribbstol
En ribbstol i trä räcker gott här. De finns tydligen i metall också, men det lär inte behövas. Gym-ligisterna som lyckas ha sönder ribbstolarna kommer ju inte vistas i mitt källargym… Något annat jag funderat över på gymmet där jag tränar just nu är hur någon har lyckats göra två stora hål i den tjocka gummimattan, precis vid ribbstolarna. Inte nog med att det är ett hål hela vägen ned till golvet vid den en ribbstolen,  nu är det ett stort hål vid den andra också.. Ja vad ska man säga… Någon typ av rotationsövning med balansplattor är det enda jag kan tänka mig skulle orsaka sådan skada. Hursomhelst, en ribbstol med tillhörande stretchhörna. Här behövs inte ens en bild.
 


Cable Cross

Ja det är klart man ska ha ett kryssdrag. I bästa fall får vi plats med ett riktigt kryssdrag, alltså en sån här till vänster. I annat fall blir det enarmsbanditen till höger.


 
Övrigt
Önskelistan på övrig utrustning kan göras lång. En del saker har man med åren samlat på sig.. Vi snackar foam rollers, triggerpunktsbollar, lyftarskor, lyftarbälte, lindor m.m. Här kommer ett par väl valda som vi kan kategorisera som livskvalitet.


Snabblås, det bästa sedan rostat bröd!

Bicepsbälte. Saker man inte visste man behövde...

 





I nästa avsnitt följer vi upp vad som hänt hittills!

Tunga hälsningar
CG