torsdag 29 mars 2018

Grace and Frankie

Image result for grace and frankie


Nu har vi börjat kolla på en ny serie. Den handlar om två kvinnor runt 70 som får reda på att deras män är homosexuella, vill skilja sig från dem och gifta sig med varandra. Detta slår dem båda väldigt hårt och deras livsplaner slås sönder. De två familjerna har sen tidigare ägt ett hus tillsammans och de båda kvinnorna väljer att bo där tillsammans under tiden trots att de är väldigt olika.

Det som gör denna serie är humorn. Visst kan jag förstå de som skulle säga att den är lite överdriven men för mig slår humorn helt rätt. Jag känner igen en hel del av beteendet. Ovanligt är också att jag tycker om majoriteten av karaktärer i serien, trots att alla är väldigt olika. Det finns bra saker hos alla. Både hos huvudkaraktärerna, deras män och deras barn. En sak jag också tycker är riktigt bra är att det känns som att situationen är jobbig för alla på ett sätt som är realistiskt. Det blir inte bra på en dag men det är heller inte bara hat och chaos. Det känns som människor som försöker hantera saker och som bryr sig om varandra.

4 av 5 toasters

Varför generationsboende?

Jag minns inte vem som först föreslog att vi skulle skapa ett generationsboende. Jag kan tänka mig att det var jag då jag ibland får för mig saker många tycker är udda. Då jag lyckats få med mig alla på denna idé måste det dock ha varit en av mina bättre, eller i alla fall mer övertygande idéer.

Det jag märkt, och detta är mycket generellt och utan någon speciell i tanken, var en stor sorg hos många människor. Äldre som sätts in på hem, blir sjuka och dör för att de inte känner att de har någon funktion i samhället. Man har exempelvis visat att folk på ålderdomshem mått bättre bara av att ha ett husdjur på hemmet då det finns någon att ta hand om och vara social med. Många äldre sitter nu i rum hela dagarna och träffar knappt folk (vilket också är sant för många som bor kvar i sina hus).

Samtidigt som våra äldre sitter ensamma och sysslolösa har vi våra barn som inte känner sig sedda och lämnas med paddor som barnvakter. Bara 30% av våra barn blir nu lästa för. Det är alltså fler barn som inte får god natt saga än som får det. Barn känner att deras föräldrar är så fast i sina mobiler att de är prioriterade under den. Det vill säga, den plingar och föräldrar tappar fokuset på barnet för de vill veta vad plinget betydde. Det kan ju vara något viktigt. Dessutom rör sig barn mycket mindre som ett resultat av sina nya leksaker (fetma och andra fysiska problem ökar i typ alla åldrar). De får sämre syn. Dessutom är psykisk ohälsa på väg upp.

Sen har vi de i mitten. Föräldrarna till de små och barnen till den äldre generationen som ska arbeta heltid, ha fina hem, laga god och nyttig mat, köra barnen till aktiviteter, ha egentid, networka, vara sociala och aktiva på sociala media. Denna grupp stackare som i allt större utsträckning bränner ut sig, som alltid stressar och går runt med dåligt samvete. Som vill hjälpa till på jobbet och vill hämta barnet i tid på dagis. Som vill besöka sina föräldrar oftare. Som vill måla ägg med barnen under påsken och följa med barnen till sagostunden på biblioteket (hoppas jag). Som vill åka med sina barn till skansen och cosmonova. Som ska betala av lån och hålla budget. Är det konstigt att folk bränner ut sig?

Vad var då min lösning till dessa problem? Jo generationsboende (och ja, jag vet att det också är många problem som följer med denna lösning). Grundidén är att detta ska var bättre för alla. Lilla Jonathan ska inte behöva vänta till 17 på kvällen att bli hämtad från dagis. Han ska veta hans familjs historia. Han ska alltid ha någon vuxen som kan följa med honom ut på äventyr eller baka med honom eller lägga pyssel. Samtidigt ska mamma och pappa kunna stanna sent på jobbet de gånger det behövs då de vet att mormor/farmor och morfar/farfar kan hjälpa till att hämta från dagis. De hjälper säkert till med mat och/eller trädgård och /eller städning osv. Den äldre generationen känner sig sammankopplade med sin familj. De känner att de har en viktig uppgift och behövs. De känner sig älskade och värderade. De har någon att ta med till skansen och klappa djuren med. Dessutom om de skulle börja må sämre har de lättare att få hjälp både av barn och barnbarn. Rent ekonomiskt är det också att föredra då man exempelvis bara behöver ett kök istället för 2.

Visst kommer det finnas problem men min tanke är att detta blir bättre för alla. Att fördelarna överväger nackdelarna och att fler personer gör livet roligare.

Nu börjar det...

Hej!

Nu börjar det hända grejer. Idag skrev vi på kontraktet för vårt hus. 131 kvm bostadsarea med 121 kvm biarea och tillstånd till tillbyggnad. Dubbelgarage till Calle, nära till skola och förskola till Jonathan, stor trädgård till mormor, och helt tyst (ingen trafik) till Steve. Dessutom bergvärme och vattenburen golvvärme. 1 juni har vi inflyttningsdatum.

Nu är det en hel del att planera och fixa, en del kul, en del svårt och en del jobbig. Roligast att att tänka på Jonathans barnrum och dop. De tidigare ägarna av huset hade planterat ett fruktträd på tomten till varje barn på deras dop. Detta tyckte vi var en så underbar tradition att vi tänkt sätta ett körsbärsträd till Jonathan på hans dop. Frågan är om dopet också ska vara inflyttningsfest?

Svårt att planera blir ordningen för renoveringar och liknande. Här handlar det om kompromisser och prioriteringar. Alla måste bli nöjda. Som tur är så är tillräckligt mycket klart så man kan bo där bekvämt under alla renoveringar. Det jobbigt kan vara bullret från renoveringarna. Vi vill även göra en tillbyggnad.

Jobbigt att planera blir att ta in offerter för alla arbeten, se till att alla inköps görs i tid, hålla scheman och hålla koll på budgeten.

Idag började vi allt med firande på sushi och att ringa och berätta om köpet för familjen.

lördag 24 mars 2018

Imorgon är det visning...

Idag har jag ammat i otroliga mängder. Förut var jag orolig att han mådde dåligt om han spydde för mycket från amningen men från vad folk har sagt så kan han inte få för mycket så han ska få hur mycket han vill hur länge han vill (Han fick aldrig för lite mat utan gick upp i vikt bra). Än så länge verkar det fungera. Han har inte varit ledsen en enda gång idag. Inte ens på övergången från eftermiddag till kväll när han ofta kan bli lite orolig. Som mamma får man dock inte glömma att dricka sin extra liter av vatten varje dag.

Nästa vecka är påsk och som alltid hamnar man i den jobbiga positionen att planera inför skärtorsdagen. Ska man köpa godis och hur mycket? Jag tänker alltid (både på skärtorsdagen och halloween) att det kan komma många barn och man vill vara beredd. Problemet är då när inte så många kommer och man har en stor godispåse själv. Vad ska man göra med den? Det slutar med att man äter hela och sedan ångrar vad man gjort mot sig själv. Så köpa eller inte köpa? Och om köpa hur mycket då?

Image result for påskgodis

50-tals huset är sålt. Det gick för 250 000 mer än vårt bud så jag är nöjd med att säljaren inte blivit ledsen när de sa nej till vårt bud. För vår del ska vi på visning imorgon av vårt favorithus och håller tummarna att vi slutligen hittat rätt. För att inte nämna att vi hoppas att det inte blir andra som också bjuder så att priset trissas upp.


onsdag 21 mars 2018

Jag är en madrass och galen kompensation vid VAB



Idag har jag spenderat en stor del av min tid som en madrass då jag märkt att Jonathan sover bättre på mig än i en vagga eller näste, Hans öga är helt bra så det var bara lite rengöring som behövdes. Det är fortfarande förvånande för mig hur mycket man älskar sitt barn. Man tycker så mycket mer om dem än något man gillat tidigare. Allting annat blev helt plötsligt inte så viktigt så att spendera dagen som madrass blev ett privilegium istället för ett hinder.

Huset vi inte längre tänkt köpa har några som bjuder på det så det är nu bara 225 000 kr under vårt bud. Det känns bra att de går upp då vi inte vill att familjen som säljer ska bli arga och ledsna att de inte valde vårt bud.

Det nya favorithuset har visning på söndag och jag hoppas verkligen på det. Nu har vi läst besiktningen och även sett offerten för att renovera klart källaren. Vi har pratat med personal på Tyresö kommun och vi borde få bygga ut huset om vi vill också. Det känns som man verkligen kan skapa ett drömboende där. Det är bara hoppas det inte går upp för mycket i pris.

Image result for pengar

En sak jag och Calle pratat mycket om idag är kompensationen för VAB. Tydligen räknas varje dag man är borta som 1,4 dagar (i alla fall hos flera arbetsgivare) men du får bara kompensation från försäkringskassan för en dag. Detta känns helt galet speciellt då det känns som om motivationen är att man inte kan jobba på helgen. Vid sjukdom jobbar de flesta i mitt yrke mer på helgen. Väldigt många jobb tar inte in vikarier för att göra ens jobb när man är borta och även när de gör det så är det bara en liten del av ens jobb de klarar av att göra. Detta innebär att man när man VABar förlorar extra mycket pengar för att de tror man ska jobba mindre när man egentligen jobbar mer. Dessutom finns det ett kompensationstak så att folk med högre lön förlorar mer. Detta gör såklart att de med lägre inkomst tar ut mer VAB och därför förlorar massor av förmåner typ pension. Något som naturligtvis kommer slå extrahårt mot kvinnor. Om faktan jag fått är rätt är det helt galet och jag börjar förstå varför det lämnas så många sjuka barn på dagis och i skolan. Här känns det som att ändringar måste ske.

(källa: https://skl.se/arbetsgivarekollektivavtal/kollektivavtal/allmannabestammelserab.145.html )

tisdag 20 mars 2018

Nytt schema och hustankar

En sak jag nu förstått är att jag har ett nytt schema, Jonathans schema. Detta schema är inte helt enkelt och ändras från dag till dag. Men på det stora hela är det dumt att försöka planera in egna saker och hoppas att de fungerar. Det är tur att jag innan tänkt att det var dumt att skriva upp sig på saker innan man visste för nu vet jag att dagar helt kan försvinna om Jonathan inte är helt glad.

Igår fick jag spendera största delen av dagen med att sjunga. Jonathan är den enda personen som gillar när mamma sjunger. Mamma är oerhört tacksam för detta då hon äntligen fått användning för alla melodier och sångtexter hon lärt sig utantill men aldrig fått sjunga.  Calle och mormor fick ta flera promenader runt lägenheten med Jonathan mellan sångstunderna. Han hade svårt att sova. Han var lite irriterad i ögat, men det verkar ha gått bort nu. Jag läste att många nyfödda har problem med att tårkanalerna inte är helt öppna men att det brukar gå bort av sig själv. Jag sköljer i alla fall med koksaltvatten när jag tycker det behövs. Nu sover han gott igen. :)

Han har dock mer vakentid än vad han hade de första två veckorna. Nu gillar han att ligga och titta på saker alternativt bäras runt och titta på saker. Detta är jättekul så länge det inte är för att han är ledsen som han var igår.

Huset vi bjöd på med de sa nej till vårt förhandsbud  har nu ett bud en halv miljon under vårat. Det är ett jättefint hus så det förtjänar mer men nu har vi ju hittat det nya huset så vi tänkte inte bjuda mer på denna av den anledningen att den kräver så mycket arbete och vi vill lägga vår tid på att vara föräldrar/mormor. Jag hoppas de som köper huset tar tillvara på dess potential. Det kan verkligen bli underbart. Det jag oroar mig för nu är att vi inte ska få varken det ena eller det andra huset. Om detta säljs nu (det nya huset har visning en helg efter) och det nya huset går upp jättemycket i pris så sitter vi utan ett hus igen. Håll tummarna för oss!

måndag 19 mars 2018

Glutenfri filmjölkslimpa

Gott glutenfritt bröd att ha som melllis, till soppan eller frukost.
Ingredienser (2 limpor):
2 dl mandelmjöl
2 dl bovetemjöl
2 dl kokosmjöl
1 dl potatismjöl
2 dl majsmjöl
1 dl rismjöl
1 dl nötter (vi använde valnötter)
1 dl solrosfrön
4 msk psyilium husk
2 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
4 msk chiafrön
1 tsk salt
1 dl sesamfrön
1,5 dl russin
1 dl mörk sirap
1 liter fil
                                     

Steg 1: Sätt ugnen på 180 grader.
 Steg 2: Häll i mandelmjöl


 Steg 3: Ha i bovetemjöl.
 Steg 4: Ha i kokosmjöl.
 Steg 5. Ha i potatismjöl
 Steg 6: Ha i majsmjöl.
 steg 7: Ha i rismjöl.
 steg 8: Hacka nötterna och ha i blandningen.


Steg 9: Tillsätt psylium husk.
 steg 10: Tillsätt bakpulver.
 steg 11: Tillsätt bikarbonat.

 Steg 12 Tillsätt chiafrön
 steg 13 Tillsätt salt
 steg 14: Tillsätt sesamfrön
 steg 15: Tillsätt russin
 steg 16. Blanda allt du haft i.
 steg 17. Tillsätt mörk sirap.

 Steg 18. Tillsätt filmjölk.
 steg 19 Blanda allt

 steg 20. Lägg bakplåtspapper i brödformarna.
 steg 21. Häll i smeten.


 steg 22. Ställ timern på 55 min.

 steg 22. Ta ut brödet och skär skivan du vill äta,



söndag 18 mars 2018

Nytt hus och Wonder Woman

Lillen har inte varit lika glad de senaste två dagarna. Han går att trösta och sen somnar han och då är allting bra. Men han har varit ledsen mycket när han är vaken. Mest vill han äta. Han äter så mycket att han spyr upp det mesta. Jag har läst att de inte kan överäta om de ammar man jag är ändå orolig då det ibland verkar som om han har ont i magen efter att han ätit.

De tackade nej till vårt bud på 50-tals huset och idag var det visning. Mamma och Calle gick dit och spanade och det var många som var där. Vi tror dock inte vi kommer lägga något mer bud på huset då vi hittat ett annat vi tycker ännu mera om. Det nya huset är inte alls lika charmigt men det är mycket mer renoverat. Det finns en färdigfixad våning där man inte behöver göra något och kan bo medan man fixar andra. I 50-tals huset skulle saker fixas överallt så man kunde egentligen inte bo där förrän en hel del var gjort. Nu när vi har lillen känner vi att det praktiska måste få komma först. Och huset och trädgården är ändå väldigt fint. Jag har bara sett bilder men Calle och mormor körde förbi för att se hur det såg ut. Vi har redan kontaktat mäklaren och hoppas köpa snabbt.

Mäklaren för vår nuvarande lägenhet ringde oss också idag och sa att hon hade två intresserade och undrade om vi kunde ha en till visning. Vi gick med på att ha en på torsdag. Nu hoppas vi på att få ett bra pris på denna och att vi kan köpa det nya huset vi gillar så mycket.

Igår såg vi Wonder Woman. Jag hade hört så mycket bra om denna och jag byggt upp en del förhoppningar som jag inte riktigt tyckte den levde upp till.
Image result for wonder woman
Jag kände att själva berättelsen var lite för enkel. Den hade en del bra karaktärer men huvudtesen typ "krig är dåligt" och "människor väljer att vara goda genom kärlek" var för enkel. Om vi pratar superhjälte filmer där de slåss mot nazister skulle jag välja Captain America. Det känns också som om huvudkaraktären inte gick igenom något som ändrade hur hon var och såg världen. Egentligen ändrades inte någon. De hade samma ideal i början som i slutet. De dåliga hade också urusel motivation, försöket att ändra Wonder Woman till ond var oerhört patetiskt, och konflikterna mellan de goda kändes tvingade. Det positiva jag kan säga är att action-scenerna var snygga. Jag gillade också hur de visade världen Amasonerna bodde i.

Sammanfattning:
På en magisk gömd ö bor ett krigarfolk med bara kvinnor. Det finns bara ett barn på ön, Diana (blivande Wonder Woman). Hennes mamma är drottning och moster är deras bästa kämpe. Hon får höra om kriget som ledde till att de bor gömda på ön.

Zeus skapade människan för att vara vis och god. Hans son Aries gillade inte mänsklighet och försökte få gudarna att se det dåliga i dem och spred då krig bland människorna. (Det hela känns mycket som berättelsen om hur Lucifer föll från himlen) Amasonerna (krigarkvinnorna på ön) var med i kriget för att återskapa fred. Aries dödade de flesta gudar men skadades allvarligt av Zeus. Zeus gömde amasonerna på ön så att de skulle kunna kämpa mot Aries om han kom tillbaka. De fick också ett vapen som kunde döda en gud.

Det är tydligt att det är något speciellt med Diana. Hon är visserligen det enda barnet på ön men också pratas det hela tiden om saker hon inte får veta och göra för att stora negativa saker kan ske. I alla fall gör hon något magiskt och en sekund efter kraschar en pilot under andra världskriget ner i vattnet vid deras ö. Han följs av flera tyska soldater. Amasonerna dödar tyskarna men flera dör också då de inte kämpat mot pistoler förut.

När Diana får höra om kriget tror hon Aries har kommit och att han måste stoppas. Hon ger sig av med piloten för att hitta och döda Aries.

Den får 2 av 5 toasters.

lördag 17 mars 2018

Köpa bostäder och lyxfällan

Jag skriver lite sent idag. Igår hände det mycket så jag somnade jättetidigt.

Calle återvände till jobbet. Det gick bra för honom. Jag tror inte jag klarat det lika bra. Tänk att behöva vara borta från lillen hela arbetsdagen. Jag vet att den återgången väntar mig men jag kan inte riktigt föreställa mig det nu så jag kan behålla mitt lugn. Oerhört tacksam i alla fall att man bor i Sverige där vi tillåter föräldrar att vara hemma med våra barn i alla fall i ett år. I många länder är det mycket mindre.

Vi fick åka och kolla på drömhuset innan visningen för att jag och lillen inte ska vara på platser med många människor och det säkerligen kommer vara många människor på denna visning. Huset var fantastiskt. Det var till och med bättre än vi trodde. Vi la ett högt bud för att försöka få ut den innan visning men vi tror inte de kommer ta det. Mäklaren vet redan att det är många som är intresserade av huset. Det var till och med en familj till där på tidig visning.

Sverige har mycket spännande bostadsmarknad. Den skiljer sig exempelvis mycket mot England. Vi stylar, städar och fixar. Vi trycker upp fina kataloger. Och sen har vi 2 stora visningar (fler om intresset inte blev tillräckligt högt). Vi sätter ofta lockpriser och förväntar oss nästan få mycket för våra hem. I England har man få foton, går på visningar en och en åt gången och har acceptpris. Jag vet inte vilken jag tycker ät bättre. Jag tror jag skulle vilja ha en kompromiss. Det vill säga bra foton, en och en visningar och mer acceptpris. Jag gillar inte budgivningar. Vi skulle inte trissa upp bostadspriserna lika mycket om vi hade mer av en först till kvarn situation.

När vi kom hem bakade jag och Calle kokosbollar och bröd. Sen efter middagen var det dags för lyxfällan och drömhus. Denna veckas avsnitt av lyxfällan var bättre än förra veckans. Man tyckte synd om han som satt sig i den ohållbara ekonomiska situationen (Alexander från Perstorp). Det var kul att det gick bra mot slutet. Det här var en person som inte verkade må bra och behövde hjälp. Förra veckan (Nicole.... Var hon tvungen att dela namn med mig?) kändes huvudpersonen bara lat, självisk och oansvarig. Hon sa att hon fick ångest men verkade inte ha det så allvarligt då hon drog utnyttjande till det extrema. "Jag är rädd att åka buss så pappa får skjutsa mig överallt" och åker sen buss nästa dag utan problem. Bra motivering för att inte skämma bort sina barn i alla fall.


torsdag 15 mars 2018

Total utmattning och mjölk

Just nu sitter jag är helt utmattad. Detta trots att jag redan sovit nu på kvällen. Jag började dagen full av energi och slog ihop en bananpannkaka. Sen kom Jonathans barnmorska förbi för att träffa oss och undersöka och väga Jonathan. Han hade gått upp 300 gram och det är bara 100 gram kvar till födelsevikten. Hon sa att det var så bra att vi inte behövde väcka honom var tredje timme under natten för matning. Stor lycka att veta att vikten inte är något problem längre.

Efter det såg vi att ett hus vi gillat kommit tillbaka på marknaden. Så nu finns det 3 hus som skulle kunna fungera även om vi fortfarande hoppas på favorithuset vi ska på visning av imorgon. Men då det alltid är bra med en backup har vi börjat räkna på huset vi tycker är nästbäst.

Efter det var det lunch och Calle hjälpte mig öva lite inför min examination. Han och Jonathan följde även med mig dit (Jonathan fick åka vagn för första gången). Det var oerhört svårt att vara borta i 2,5 timmar. Får skatta det som positivt att jag bara började storgråta en gång. Som tur är hade jag två kollegor från jobbet där som stöttade mig. Jag klarade också examinationen.

Sen när jag kom hem var det familjekväll med middag följt av avslappning i soffan. Jag var dock så trött och stressad av dagen att jag läckt mjölk hela eftermiddagen och kvällen. Jag har gått igenom en stor mängd tröjor. Som tur är behöver jag inte gå igenom en sån här prövning igen på ett tag. Nu är det familjetid som gäller.

God natt gott folk!

onsdag 14 mars 2018

Total lycka med ett grått moln som väntas imorgon

Det blir bara ett kort inlägg idag då det inte hänt så mycket. Just nu går man mest runt i den perfekta tillvaron. Mysfaktorn är på topp. Helst sätter jag mig bredvid Calle med lillen sovandes på magen och kollar på något. Jag är fortfarande hormonell och kan börja gråta väldigt lätt av saker man ser i tv-program, av lycka och av skräck för att något ska hända som tar bort lyckan.

Imorgon är det meningen att jag ska på ett seminarie i 3 timmar. 3 timmar borta från mitt hem och min underbara pojke. Jag vet inte om det går. Det finns en stor chans att jag skulle gråta mig genom hela seminariet. Samtidigt är det bara 2 seminarier kvar och det vore bra att få godkänt. Jag är också rädd för smittorisken. Läkaren bad mig hålla mig borta från vissa platser (typ skola och kollektivtrafik) i en månad och jag skulle gärna hålla detta. Men det är också en examination.

Ja, jag får fortsätta gå runt och älta mina beslut.

God natt gott folk!

tisdag 13 mars 2018

Hur underbart det är att vara mamma och matekonomi



Jag är relativt säker på att min lilla parvel är den sötaste i hela världen. Hela dagarna skulle jag kunna spendera med att kolla på när han sover. Jag tror dock att detta är hur de allra flesta föräldrar känner för sina barn. Jag dras mellan extrem skräck för allt som skulle kunna hända honom och extrem glädje för varje minut jag får med honom. Ibland går man så fort mellan dessa två extremtillstånd att man börjar gråta. Jag är också oerhört tacksam att jag lyckats amma för detta är fantastiskt. Man blir glad, lugn och harmonisk av detta. Världen saktar ner och allt annat känns oviktigt.

Det ser ut som det kommer bli svårt att få drömhuset. Det kommer bli budkrig och oftast trissar dessa upp hus långt över deras värde. Detta känns tråkigt men igen är det svårt att bry sig om något annat än att alla ska vara friska och glada i familjen.

Igår när jag och Calle såg över förra månadens budget tyckte vi att vi gjorde för många besök på mataffären då detta tar upp mycket av fritiden. Vi har alltid hållit ner kostnader och ätit relativt nyttigt genom att laga största delen av vår mat själva. För att slippa laga mat varje dag har vi gjort stora mängder av allt vi lagar. Vi har dock börjat med en ny taktik nu. Innan förlossningen läste jag att man skulle vara så upptagen när babyn kommit att man inte skulle ha tid att laga mat och att det därför vore bra att ha matlådor i frysen. Vi lagade därför extra maträtter och frös in. Vi började även försöka bygga upp ett varierat lager genom att frysa in en eller två portioner av det vi åt. Vissa rätter klarar bättre än andra och bli frysta och tinade så det är mest dessa som ligger i frysen (exempelvis enchiladas och lasagne). Detta har vi tänkt fortsätta med då det alltid är bra att ha enkel extramat hemma för de dagar man jobbar sent eller av annan anledning inte orkar laga mat. Dessutom är förhoppningen att detta kan innebära färre besök till mataffären då man kan köpa två maträtter i stora mängder utan att oroa sig för att maten ska bli dålig.

Idag lagades därför stora mängder pastagratäng och även ett glutenfritt fil-bröd.
Supergod pastagratäng som är bra att frysa


måndag 12 mars 2018

Svaghet och drömhus

Jag fick en förvånansvärt god natts sömn. Visserligen satt jag ofta och kollade på lillen tills mitt huvud och ögonlock inte klarade det längre. Men sen gick också mormor och pappa runt med honom. Lillen blir ibland ledsen på kvällen och jag är inte helt säker på varför. Han får mat, byt blöja, rappning och magmassage. Han tystar dock fort när han får napp och man går runt med honom. Man kan dock behöva gå runt ett tag för att han inte ska bli ledsen igen.

Idag tvingade jag mig själv ut på en promenad. Jag har dragit mig för detta då man får mer ont av kyla. Men jag vill inte vara svag och måste jobba på att få kroppen bra igen. Jag och Calle gick runt i ca 10 minuter. Det gick sakta för mig. Jag har skurit ner mer och mer på min smärtlindring. Jag hoppas det är därför det gjorde mer ont idag. Jag är lite orolig att det skulle kunna bli en infektion. Som tur är har vi vår supertermometer som vi testar oss själva med varje kväll.

Efter promenaden hoppade jag direkt in i duschen för att värma upp kroppen. Tyvärr så höll jag nästan på att svimma mot slutet av duschen. Jag fick få och lägga mig i soffan. Blicken blev suddig och jag fick be Calle om hjälp. Så kroppen är ännu inte lika frisk som jag hoppats att den var. Efter att ha vilat med lillen vid min sida ett tag kände jag mig dock bättre.

På kvällen kollade vi på husdrömmar. Detta är en ny serie för mig även om jag förstår att den funnits ett tag. I serien följer man en ny familj varje avsnitt. Till dem kommer en arkitekt och en programledare och kollar hur husbygget går. Fokus ligger ofta på hur bygget påverkar livet för deltagarna men även andra viktiga saker som händer i deras liv. Ofta är det väldigt speciella hus som byggs också. För min del skulle jag gärna vilja att det var mer fokus på bygget och mindre på familjerna. Jag önskar också att de visade mer vad saker kostar. Oftast för man en planerad budget för hela bygget/renoveringen men inga mer detaljer än det. Med tanke på hus svårt det är att hitta hur mycket renoveringar kostar (ingen vill skriva pris i förväg utan allt sker via offert) vore det toppen om byggprogrammen kunde hjälpa med detta.
Image result for husdrömmar

God natt gott folk!

Kokosbollar

 Supergoda kokosbollar!
200 gram smör
4 msk kakao
8 msk socker
2 msk snabb-kaffepulver
2 msk kokat vatten
7 dl havregryn
1 tsk vaniljarom

ca 3 dl kokosflingor
 Börja med att tärna smöret.
 Tillsätt kakao.
 Tillsätt socker.

Häll snabb-kaffepulver i ett glas.

 Häll i kokat vatten.

Häll kaffet i bunken.

Tillsätt vaniljarom.

 Häll i havregryn.


Blanda ihop allt.


 Ställ fram en tom tallrik och en skål med kokos.
 Rulla blandningen till bollar och rullar sedan bollarna i kokosskålen.

 Lägg de rullade bollarna på den tomma tallriken.
 Ställ in tallriken med de rullade bollarna i kylen. Vänta minst 15 minuter innan du tar ut dem för att äta.
Njut av kokosbollarna!