onsdag 28 februari 2018

13 dagar efter beräknad förlossning

Vilket väder det har varit idag. Jag blev tillsagd att stanna hemma och inte åka till sjukhuset för min koll. Jag skulle enbart bege mig ut om lillen slutar röra på sig eller förlossningen startade. Istället ska jag in på fredag då de sätter igång förlossningen. Nu har jag dock suttit och läst en hel del om igångsatta förlossningar och det låter inte bra. Runt en tredjedel av förstföderskor tvingas till kejsarsnitt pga igångsatt förlossning. Dessutom tar förlossningen längre tid och kan bli farligare för både baby och mamma. Det blir dessutom mer smärtsamt. Jag läste också att barn ofta föds senare långt norrut då barnen måste vara större för att klara kylan alternativt att det är tungt att bära babyn när det är varmt ute. För mig känns det inte alls som om det är dags för förlossning. Värkarna jag har är få och kommer mycket sällan. Jag har inga av de värkar som sätter sig i ryggen. Först tyckte jag det lät toppen med igångsättande då man då äntligen får träffa sin baby men nu är jag inte lika säker. Jag vill att allt ska gå bra.

I och med att jag inte skulle gå ut har det varit en till mycket slö dag. Man kan sitta och kolla ut genom fönstret och gå runt lite i lägenheten men kroppen vill mer. Lite kul var att se hur folk försöker förbereda sina bilar. Konstigt nog (i min värld) använder folk inte borste och/eller skrapa för att få bort snö och is från rutan. De sätter igång vindrutetorkarna och hoppas detta gör jobbet. Vissa av bilarna klarade detta (oftast de som hade mindre snö på sig då de använts mer nyligen) medan på andra så gav vindrutetorkarna upp efter 10 cm. Förstå hur uttråkad man måste vara för att tycka det är intressant hur folk gör sig av med snö från bilen.

Jag har ätit, sovit, läst, kollat på tv och skrivit på en av uppsatserna för vfu-handledare kursen jag går. Helt ärligt önska jag som alltid att jag jobbat mer. När det ändå inte finns något att göra så borde man ta chansen men ändå blir det bara korta arbetspass. Vi får se hur mycket jag orkar skriva på uppsats 2 imorgon.

Håll tummarna för att kroppen sätter igång en förlossning nu då det strax är slut på tid.
God natt gott folk!

tisdag 27 februari 2018

12 dagar efter beräknad förlossning

En lugn men ganska tråkig dag. Jag började dagen med att köpa böcker till lillen på rean. Sen lagade jag och blivande mormor ett försök till småländsk ostkaka gjord på banan. Vi tyckte den blev okej men kommer fortsätta prova oss fram med receptet. Sen åkte mormor hem för att möte upp Stephen som flyger hit från Spanien.

Efter det var jag ensam hemma tills Calle kom hem. Man skulle tro att jag tog chansen till att göra någon speciellt med min egentid men icke. Jag läste lite, kollade på tv, kollade saker på internet och duschade.

När Calle kom hem lagade han rotmos med korv och broccoli medan jag höll honom sällskap. Det var gott men jag börjar blir så stor nu att min aptit gått ner. Jag mår liksom lite illa av att äta. Sen satte vi oss ner och kollade på tv och snackade bland annat om böckerna jag läser.

Men blivande mormor var dagens diskussion om svärord och hur de utvecklats över tiden. Hur de förut handlade om religiösa ord, ofta för djävulen eller helvetet. Nu är svärord ofta sexuella, rasistiska, homofobiska eller kvinnoförnedrande könsord. Jag har säkert glömt flera kriterier av fult språk. Men det är intressant att denna ändring skett. Det är också väldigt tråkigt hur mycket dessa ord används idag.

Med Calle var dagens diskussion om högpresterande, studiemotiverade och duktiga elever/arbetare och hur de behandlas av samhället. Tyvärr både utnyttjas de, kritiseras och nedvärderas de av folk omkring dem. Det finns naturligtvis de som respekteras för det de gör och värderas högt för det. Men det finns flera som hamnar i den första kategorin. Jag undrade bland annat hur man ska lyfta dessa elever i skolan och ge dem alla möjligheter de förtjänar. Detta är svårare än man tror. Boken jag läser duktiga flickors revansch tog bland annat upp ett riktigt slående exempel. Från en väldigt ung ålder ger vi ut priser för bästa spelare och lag i sporter men inte alls lika mycket för akademisk förmåga. Vi uppmuntrar elever till att inte berätta när det gått bra på ett prov för att det kan såra andra. Vi jobbar mycket med störst förbättring ibland istället för bäst akademisk. Varför är det okej när någon är bäst på fotboll eller tennis (underförstått då att alla andra är sämre) men inte att vara bäst i historia eller matematik? En får man skryta med medan den andra är något man ska glädjas för själv och inom familjen men inte öppet för andra.

måndag 26 februari 2018

11 dagar efter beräknad förlossning och känner mig som en flodhäst

Om jag ska vara helt ärlig så vet jag inte hur en flodhäst känner sig men min gissning skulle vara ganska lik hur jag känner mig nu. Jag gissar att de bland annat hänger i vatten för att de är så tunga på land. Jag förstår inte hur min mage kan fortsätta växa men det gör den. Nu måste lillen komma snart innan magen exploderar utåt och han föds via magexplosion.

Idag blev en riktigt bra måndag. Jag fick massor gjort. Jag rättade 2 högar prov. Jag gick till biblioteket och mataffären. Jag bakade kokosbollar och tvättade kläder.

Biblioteket har jag inte besökt på länge då jag inte alls haft tillräckligt med tid att läsa (skäms då detta är tid man ser till att ge sig själv) och dessutom har köpt en hel del böcker. Jag kan använda lillen som lite ansvarig för denna situation då det är lättare att beställa hem böcker när man ligger hemma och mår dåligt i vecka 7 till 12. Dessutom brukar jag tycka så mycket om mina böcker att jag gärna har dem kvar istället för att lämna tillbaka dem. Men nu måste jag tänka ekonomiskt igen. Jag är mammaledig så jag har inte full lön och dessutom letar vi hus. Då kan jag inte lägga lika mycket pengar som jag skulle vilja på underhållning. Men då jag vill läsa är biblioteket ett toppenalternativ. Jag räknade ut att om jag skulle köpa böckerna jag scoutat senast i bokaffären skulle det kosta nästan 2000 kr. Detta är dessutom utan att köpa fler barnböcker till lillen som jag också vill göra. Min nya plan blir därför att låna böckerna på biblan och sedan bara köpa mina favoriter.

Hus börjar läggas ut på hemnet igen. Jippi! Bara ett som vi lagt in på visningsschemat än så länge men med tanke på att det typ bara kom ut 5 hus totalt i vårt område förra veckan är 4 hus ute på en dag fantastiskt. Kom igen nu hus i Tyresö på över 200 kvm, med 1000 kvm tomt, med garage, bra planlösning men utan pool, spabad, relaxavdelning och annan lyx.

På kvällen kollade vi på Victoria and Abdul.
Image result for Victoria and Abdul
Detta var en riktigt trevlig film. Den var varm och rolig. Speciellt början hade mycket humor. Mycket bra skådespelare, fina miljöer, kläder osv. Men det som sitter kvar var humorn och vänskapen. Det känns som vi idag bara värderar vänskap starkt när den är mellan personer i ungefär samma fas i livet och samma ålder. Här visas hur stark en annan sorts vänskap kan vara. 4 av 5 toasters.

Filmen handlar om hur Abdul blir språk-lärare till drottning Victoria under slutet av hennes liv. Han väljs ut i Indien för att ge henne ett mynt på grund av att han är lång. Han kläs i kläder de i England tycker är mer traditionella indiska kläder (trots att han försöker förklara att det inte är vad de har på sig). Sen får han och stackaren som tvingas med honom på resan (för att den långe personen som skulle åkt med Abdul skadade sig i en elefantolycka) gå fram och presentera myntet. Victoria fattar tycke för Abdul och han får därför servera henne med efterrätt dagen efter. Abduls glädje över det mesta och positiva inställning till livet gör att drottningen spenderar mer tid med honom till resten av hovets chock och ilska.

söndag 25 februari 2018

10 dagar efter beräknad förlossning

Nu börjar jag nästan ge upp hoppet. Det verkar inte som om min lilla pojke tänker komma ut av sig själv. På onsdag har jag tid för koll och fredag för att starta igång förlossningen. Det känns fortfarande som om han växer. Magen blir tyngre hela tiden och mina organ blir mer ihop-tryckta åt alla håll. Nu får man gorma sig varje gång man ska ställa sig upp.

Idag var vi och kollade på hus. Tyvärr har det inte släppts så mycket på sista tiden så vi hade bara 2 hus att titta på. Vi nitade väldigt fort båda två. Vi hoppas att mer hus kommer fram snart.

Idag var jag inte på humör för någon film så vi kollade lite på en netflix-serie som heter The good place.
Bildresultat för the good place
Vi hann se 3 avsnitt. Det är en rolig och spännande serie om vad som gör oss till goda människor. Det är även kreativt hur de har försökt skapa något som kan föreställa livet efter döden. Efter 3 avsnitt är min favoritkaraktär Chidi, en förre detta professor i etik och moral. Han har fått höra att huvudpersonen i serien ska vara hans soulmate och sen verkar det som om om hon inte ens ska vara i denna del av efterlivet. Han ska försöka hjälpa henne bli en bättre person samtidigt som han funderar om det ens går att göra någon till en bättre person när personen gör det för personlig vinst. En annan riktigt rolig karaktär är informationssystemet Janet. Denna blir speciellt rolig när de börjar programmera om henne. Bara 3 avsnitt in så här kan min åsikt verkligen ändras men just nu är den någonstans mellan 3 och 4 toasters av 5.

lördag 24 februari 2018

9 dagar efter beräknad förlossning

I min app (Preglife) som berättar för mig om vad som händer med babyn i magen varje vecka står det att barnet verkar trivas väldigt bra i magen. Jag hoppas detta stämmer. Jag tycker det är dags för honom att komma ut men jag är glad att det antas att han har det bra. Undrar om han insett att han inte får bananpannkaka och kokosbollar längre om han kommer ut och det är därför han försöker hålla ut så länge som möjligt.

Idag satt jag och letade fakta på internet för att få reda på om det var jag eller lillen som kunde sätta igång förlossningen. Det fanns flera teorier men från vad jag kunde hitta ingen som är bevisad. Jag har försökt stimulera olika känslor i hopp om att de kan starta förlossningen. Men det funkar inte att bli arg, ledsen, glad eller rädd.

Annars har det varit en riktigt bra dag. Vi åt bananpannkaka till frukost, Chop Chop rester till lunch och rysk köttfärssås till middag. Rysk köttfärssås är en förvånansvärt god sås som bland annat innehåller bostongurka. Jag tyckte det lätt jättekonstigt första gången men har efterfrågat det många gånger sen dess. Jag och Calle gjorde dessutom kokosbollar som vi gått och knaprat på under dagen. Jag tror det är vår godaste sats någonsin. Jag kan dock inte förklara varför då vi använde vårt vanliga recept.

Idag tog vi en långpromenad (för mig i nuvarande tillstånd) och gick runt maxingeslingan (lillrudan). Det var en jättefin promenad och vi ångrade efteråt att vi inte tog några foton. Dock kan det ha varit för att det var en ganska kall dag och vi inte ville ta av oss våra vantar.

På kvällen kollade vi på three billboards outside of Ebbing.
Image result for three billboards outside ebbing missouri
Detta var en riktigt bra film full av tredimensionella karaktärer. Så många karaktärer hade både bra och dåliga sidor att det kändes så realistiskt. Det var fint att se att folk kunde inse att de gjort fel och hade brister.
Som en kort sammanfattning kan jag säga att den handlade om folk i en liten stad. För några månader sen våldtogs, mördades och brändes en tonårsflicka i staden. Ingen har blivit häktad för brottet. Hennes mamma väljer att hyra 3 stora annonstavlor där hon ifrågasätter varför polisen inte lyckats ta fast någon. Sen får man följa henne och polisen i hur de bemöter situationen och andra problem i livet.
Jag hade väntat mig att man skulle få reda på att polisen redan visste vem våldtäktsmannen var och att det handlade om en cover-up. Jag var dock glad att det inte var fallet i denna film utan att den handlade mer om människor. Det var inte förutsägbart och inte klyschigt. Det handlade knappt om brottet utan om karaktärernas reaktioner till att brottet inte var löst. 5 av 5 toasters. Jag måste dock förvarna om att jag grät vid flera tillfällen så är ni som mig se till att ha papper nära till hands.

10 extrema sätt jag sparat eller försökt spara pengar på



  1. Köa över natten för att få en Tempur-madrass gratis. Denna såldes prompt och gick till att köpa ett par vinterskor. Det är kallt, obekvämt och ganska läskigt att köa själv en natt på Stockholms gator. Jag har aldrig köat för biljetter till något evenemang, men jag hoppas det är roligare än detta var. Jag köade även för att köpa ett Playstation fyra (dock bara ca 4 timmar). Detta såldes sen till vinst.
  2. Delta i en stor mängd baktävlingar. Jag har vunnit 3 kaffemaskiner och ett par skidor. En kaffemaskin blev en julklapp. Resten såldes och pengarna gick till att köpa det årets julklappar.
  3. Calle och jag flyttade ihop i mitt studentrum på 22 kvm och bodde så i tre till fyra månader innan vi flyttade till vår första lägenhet. Vi sparade ca 10000 kr på detta. Jag gissar att pengarna användes till mat.
  4. En gång fick jag för mig att det inte kunde vara så svårt att slinga håret hemma. Jag köpte ett färga hemma kit och bad mamma och syrran om hjälp. Vi gjorde klart med största delen av tiden fick jag höra "Vi gör aldrig det här igen. Det här var en riktigt dålig idé." Det tog riktigt lång tid och fastän resultatet blev okej är min rekommendation att inte prova att slinga själv (I alla fall inte med vanlig hårfärg och aluminiumfolie). Däremot klippa går riktigt bra att göra inom familjen.
  5. Under studenttiden hade jag som mål att hålla alla måltider på 10 kronor eller mindre. Detta innebar att 10 kronors ICA pizzan åts flitigt.
    Image result for ica pizza mozzarella
    Men vanligast var nog Icas 1 kg packet med fryst lasagne. Denna delade jag i 3 bitar och den var förvånansvärt god.
    Image result for ica lasagne
  6. Ibland ser man något man tycker är så fint att man inte kan sluta tänka på det. Ofta ett klädesplagg, väska eller ett par skor. En av mina var en väska som kostade 4000 kr. Jag var student och kunde inte motivera att lägga så mycket på en väska. Så jag åkte till Ohlssons tyger och köpte material. Till botten använde jag ett plastlock jag fått från thaikiosken. Jag är ingen mästare på att sy, och den var inte lika fin som den riktiga men jag älskade ändå den väskan och använde den tills den började ramla isär.
  7. Detta är nog det bästa sparsättet jag använt. Möbler från blocket. Jag älskar blocket (numera kollar jag även de nyss som poppat upp som Facebook Market, Reshopper och Shpock). Som student fick jag nästan alla mina möbler från bortskänkes. Vi hade ingen bil så detta var ganska tungt vid tillfällen. Min säng hade jag turen att hitta veckan innan jag skulle flytta på ca 400 meters avstånd. Jag och mamma bar hem den. Den blev tyngre för varje meter. Min soffa fick jag hjälp av min moster som hjälpte mig köra den till Uppsala. När jag började jobba kunde jag sluta med att bara kolla på bortskänkes och började köpa möblerna jag faktiskt ville ha fast till andra hands priser. Mest nöjd är jag med:
     soffan (5000 kr)


     hyllan (0 kronor, fast jag slipade den, oljade in den och sågade i den för att ändra hur den såg ut) 

    matsalsstolarna (10000 kr + 12 000 kr och dessa var jag inne på blocket varje dag i 6 månader för att hitta)


    fåtöljen (3000 kr)

    Jag älskar dock de flesta av mina möbler så det är lite fel att säga att dessa är favoriter. Ni undrar kanske om det finns möbler jag köper nya. Ja, vår säng köpte vi ny. Annars har det bara varit småsaker som tvättkorgar som köpts nya. Ofta köper vi saker som behöver fixas till lite för att bli det vi vill ha dem. Även soffan och fåtöljen har jag ändrat då jag köpt nya fötter till dem.
  8. Att gå. Stora delar av tiden hade jag SL-kort, men ibland för att spara pengar under perioder då jag inte jobbat har jag delat SL-kort eller helt enkelt inte haft ett. Då har jag gått överallt eller helt enkelt valt att inte ta mig till platser. Men jag kunde gå långt och hade inga problem med att gå två timmar för att ta mig någonstans för att sen gå samma 2 timmar hem. Detta gör att jag än idag får mindre ångest när folk vill att man drar ett sl-kort med resekassa för att åka en eller 2 tunnelbanestationer.
  9. Fanatiskt reashopping. Det är nog bra att jag bor i Sverige och inte USA då jag har en känsla att jag lätt skulle fastna i kupongsystemet där. Jag förstår inte hur de kan få den mängden mat de får ibland till knappt någon kostnad. Jag gissar att det är kombinationer av kuponger och att det är texten där det står att "denna kupong får inte kombineras med andra erbjudanden" som hindrar detta system i Sverige. Det jag kan köpa på rea gör jag dock. Lillen har redan en tomtedräkt för Lucia om 2-3 år då rabatten efter jul på julsaker är otrolig. Jag köper alltid julkort, presentsnöre och presentpapper ett år i förväg för att få julrea-rabatten. Jag motsätter mig heller inte när affärer börjar med black friday rabatter här i Sverige. Finns det en superrea jag kan gå på så kommer jag försöka. Jippi för nästa veckas bokrea.
  10. Återanvändning av udda saker som te-påsar. Som student använde jag varje tepåse till 5 koppar. Nu för tiden är jag inte riktigt lika snål, men använder fortfarande en påse till minst 2 koppar.
Bonus för studenter: Pennor, block och allt annat material man använder inom skolan kan vara dyrt att köpa. Som tur är är det ofta flera typ arbetsmässor på universiteten. Jag gick på alla och tog mig runt med målet att få tag på så mycket material som möjligt. Här får man även godis så det är en god expedition.

fredag 23 februari 2018

8 dagar efter beräknad förlossning

Idag började vi dagen med ultraljud klockan 8. Allt såg bra ut. Lillen hade rätt storlek på matsäcken, det fanns massa fostervatten, moderkakan låg på rätt plats och han hade en fin rund mun. Jag fick erbjudande om att vara med i en vetenskaplig studie där man blev lottad antingen i grupp bli förlöst i slutet av vecka 41 eller förlöst i slutet av vecka 42. Trots att jag är väldigt positiv till forskning valde jag dock att inte vara med i studien då jag fortfarande hoppas att lillen kommer komma av sig själv och slippa bli igångsatt. Han har till nästa fredag på sig.
När vi kom hem åt vi frukost och sen gick jag och la mig igen. Jag vaknade inte förrän 12 och då var det dags att gå till mataffären för att förbereda dagens bakning. Vi blev riktigt nöjda och jag känner redan på mig att detta blir ett till recept jag kommer behöva göra dubbel sats av i  framtiden.

När Calle kom hem så tog vi en kort promenad, vi tittade på ett avsnitt av arga snickaren och jag hann gå igenom en del jobb-mail och ta fram papper att arbeta med i helgen.

Under kvällen lyxade vi till det med take away från Chop Chop följt av bananpannkaka. Vi kollade på Och han älskade dem alla från 1997.
Image result for kiss the girls
Det var så länge sen jag såg denna film att jag till och med glömt bort vem mördaren var. Den får i alla fall 3 av 5 toasters för att vara en spännande och obehaglig film. Lite kort sammanfattat handlar den om en psykolog som arbetar för polisen. Psykologen ber att få vara med i en utredning av brott utanför hans område då hans systerdotter blivit kidnappad. Flera unga framgångsrika vackra kvinnor har blivit tagna utan att de har några vittnen eller bevis. 3 utav kvinnorna har hittats mördade fastknutna vid träd i skogen. Mannen som tar dem kallar sig själva Casanova och säger att han älskade alla dessa kvinnor och de älskar honom.

God natt gott folk!

Lyx-bananpannkaka i ugn

Idag gjorde vi vårt bästa försök än så länge på bananpannkaka gjord i ugn. Detta är en lite lyxigare variant som kräver en del förberedelser men lugnt är värt det. 5 av 5 toasters.


Ingredienser:
6 bananer
8 ägg
4 dl mandlar
2 msk kokosolja
1 tsk vaniljarom
3 msk mandelmjöl ( plus lite till formen)
2 tsk bikarbonat
(olja eller smör till formen)

Steg 1. Sätt ugnen på 200 grader
 Steg 2. Lägg nötterna i kokhett vatten
 Steg 3. När vattnet svalnat och skalet börjat lossna, skala nötterna.
 Steg 4: Skala och mosa bananerna.

 Steg 5. Hacka nötterna relativt fint.
 Steg 6. Lägg äggen i en bunke.
 Steg 7. Tillsätt de mosade bananerna.
 Steg 8. Tillsätt de hackade nötterna.
 Steg 9. Tillsätt kokosolja.
 Steg 10. Tillsätt vaniljarom.
 Steg 11. Tillsätt mandelmjöl.
 Steg 12. Rör om.
 Steg 13. Tillsätt bikarbonat.
 Steg 14. Smör en form och ha mandelmjöl i den.
 Steg 15. Häll i smeten.
 Steg 16. Ställ i ugnen i 20 minuter.

 Ta fram och servera.








torsdag 22 februari 2018

7 dagar efter beräknad förlossning

Jag började dagen med att boka tid för ultraljud imorgon. Förhoppningsvis kommer babyn under natten så jag inte behöver använda min bokning men då fortfarande inget hänt är det dags att kolla att allt är bra.

Jag var fortfarande trött från igår men lyckades i alla fall sätta mig vid datorn och göra en del. Jag har betalat räkningar, mixat med Spotify och börjat sortera hårddisken med serier och filmer. Det känns väldigt skönt när saker är ordnade. Det är en av sakerna jag ser fram emot när vi flyttat. Jag ska försöka lista ut massa smarta system för att organisera i all rum.

Jag tog en kort promenad med mamma på eftermiddagen för att få igång kroppen lite. Meningen är att jag ska gå 30 minuter varje dag. Den här promenaden var lite kort så jag får bättra mig till imorgon. Jag har också börjat kolla på bilder på hur nyförlösta magar kan se ut. Läskigast vad de med kejsarsnitt. Vissa såg nästan vältränade ut och jag undrade om detta ens var möjligt eller om bilderna hamnat på google av misstag. Detta med kroppen fastnade jag även på i tankarna under dagens avsnitt av lyxfällan då den som var med lade mycket pengar på utseende. Jag försöker verkligen hålla ner detta konto och se så naturlig ut som möjligt. Men samtidigt så saknar jag känslan av att tycka om när man såg sig själv i spegeln. Det behöver inte vara perfekt men det vore bra om man kunde känna sig stolt över något ytligt.

Jag har också mycket dåligt samvete då jag vet att jag måste jobba lite och jag inte lyckats få mig själv att göra detta idag heller. Imorgon om det inte blir förlossning måste jag verkligen ta tag i mig själv och göra det jag ska göra. Det är nu medan man väntar på babyn man ska göra saker, inte efter att han har kommit.

Inget nytt på bostadsfronten. Det är väldigt trögt på marknaden med riktigt få nya hus som släpps. Jag vet att det är dålig säljmarknad nu men jag tror inte man kan vänta sig att bostadsmarknaden fortsätter på samma sätt som den gjort tidigare. Det vill säga jag tror inte man kan förvänta sig tjäna samma pengar på husaffärer som folk gjort de senaste åren.

Vi kollade även på filmen Ladybird.
Image result for Ladybird
Denna film är nominerad i fem kategorier i Oscarsgalan och har fått 7,7 på imdb. Så vad tyckte jag? En stor del av filmen var jag irriterad då jag tyckte illa om så många av karaktärerna. De tog så många dåliga oansvariga beslut. Naturligtvis fanns det tillfällen man kände sympati med dem också men då mycket kändes omoget var irritation min vanliga känsla. Något som speciellt störde mig var deras förhållande till pengar. Det var en sån där film som förespråkar drömmande. En sån där som lurar folk till att tro att det dem vill är värt att satsa på. När, helt ärligt, väldigt väldigt få personer får något från sina drömmar och ger bort mycket. Detta slår speciellt hårt i USA där det är föräldrarna som så ofta tar smällen för deras barns drömmar. Jag kör numera på gör det du måste göra, se till att vardagen går ihop, att du har en buffert och har du mot förmodan någon tid och energi kvar kan du lägga den på dina drömmar. Som ni kanske gissar har jag inte jobbat mot mina "drömmar" på många år. Nu kommer lillen så nu förväntar jag mig ännu mindre tid för detta. Jag tycker det är fantastiskt när folk når sina drömmar. Jag tycker det är häftigt när folk fortsätter att arbeta mot dem. Men det gör mig arg när folk jobbar mot dem på ett oansvarigt sätt och speciellt när de gör det på andras bekostnad. Från mig får filmen bara 2 av 5 toasters.

onsdag 21 februari 2018

6 dagar efter beräknad förlossning och svåra beslut

Idag är jag utmattad. Min stackars hjärna har jobbat något infernaliskt. Jag är imponerad att jag lyckades dra mig ur soffan tillräckligt länge för att sätta mig här.

Dagen började bra med ett besök till barnmorskan. Hon sa att jag inte längre behövde bli stucken i fingret för att kolla järn och sockernivå. Då jag inte alls är förtjust i nålar lät detta toppen för mig. Sen tog hon blodtryck, kollade lillens puls och mätte magen. Allt såg bra ut. Dock ska jag in på ultraljud på fredag om inte lillen har kommit innan dess.

Efter att jag kommit hem, ätit god frukost och lagt mig ner för att vila (jag var hos barnmorskan tidigt på morgonen) ringde Calle och berättade att vi fått bud på lägenheten. De hade erbjudit vårt acceptpris. Detta orsakade först mycket hurrande och glädje. Jag var orolig att vi aldrig skulle få den såld, i alla fall inte utan en stor förlust. Men sen kom haken. De vill att vi flyttar ut inom en månad. Vi har inte köpt något. Det har inte kommit ett hus vi gillat på länge. Vår lilla pojke kan komma vilken timme som helst. Innan flytten ska det packas och städas. De ville dessutom komma på visning idag. Jag började med att förbereda för visning men sakta och säkert höjdes mina stressnivåer tills jag var tvungen att gå och lägga mig och ta det lugnt. Det är ett för jobbigt beslut. Acceptpris mot inflyttningsdatum. Vi frågade mäklaren om de kunde tänka sig ett senare datum. De skulle tänka men ställde in visningen jag och mamma städat lägenheten inför. Sen spenderade jag hela kvällen med att ifrågasätta vad som borde göras. Ringa och säga att 1 månad är lugnt eller hoppas att de kan tänka sig ge oss lite tid. Det kanske redan är för sent.

Calle kom hem och gjorde en god 3 rätters måltid. Jag fick smörstek sparris, följt av köttbullar med potatismos och slutligen äppelbitar steka med kanel. Vi satt och försökte få en bättre idé om vad vi skulle göra. Vi har kommit på massa alternativ men då alla har olika fördelar och nackdelar kunde vi inte landa på något. Jag orkar inte ens städa köket ikväll. Vad är det med bostadsaffärer. Man måste ta så stora beslut så väldigt fort. Jag tror inte det är något vi hanterar på riktigt samma sätt. Och man kan må dåligt över ett beslut i år.

Det är bara hoppas att morgondagen för nya goda nyheter med sig.

God natt gott folk!

tisdag 20 februari 2018

5 dagar efter beräknad förlossning

Igen en dag med mycket väntan och höga förhoppningar men inget besök till sjukhuset än. Min lilla pojke tar sin tid. Han sparkar dock väldigt mycket så jag tror han börjar känna sig lite stor för magen.

Idag var en mer aktiv dag än igår. Jag började dagen med ett nytt godare recept på bananpannkaka.

Sen gick jag till centrum och lämnade tillbaka ett par byxor. Jag passade också på att spana in böcker inför bokrean som börjar den 27 februari. Det finns så mycket spännande att läsa och jag hoppas på mycket rea så man kan köpa många böcker. Vid psykologihyllan hittade jag bland annat flera böcker om hur man ska jobba akademiskt med sina barn hemma. Detta tror jag både skulle hjälpa mig i jobbet och som mamma.

Jag läste klart bitarna i Föräldrars frågor om barn 0-5 år som handlade om barn 0-1 och 1-2. Vid något tillfälle läste jag också 3-5 då det var spännande. Jag försökte dock lägga fokus på det som kom först. Boken har flera teman och inom varje är det frågor med svar (indelade efter ålder). Detta gjorde det mycket lätt att följa och gjorde det lätt att se om ditt nuvarande problem fanns med. Jag tyckte också om svaren på frågorna. De var mycket för att vara ärlig, tydlig och vuxen runt sitt barn. Den stöttade föräldrar och gav råd på hur man kunde få hjälp. Jag ger den 4 av 5 toasters.
Jag var även duktig och jobbade lite. Jag skickade en del mail och uppdaterade mig på en del saker som hänt medan jag var borta.

På kvällen kollade vi på Saving Mr Banks.
Image result for Saving Mr Banks
Detta är en dramafilm som handlar om författaren som skrev Mary Poppins och dennes möte med Walt Disney och hur filmen Mary Poppins till slut blev gjord. Den visar även blickar från hennes barndom. Den är naturligtvis bara baserad på en sann historia och från vad jag har förstått tar den sig en del friheter i sin tolkning. Det  är film som känns väldigt mörk och sorglig då den tar upp teman som självmord, alkoholism, sorg, död, förlåtelse, ansvar och drömmande. Speciellt slående är att man till stor del ser allt detta från ett barns perspektiv. Det är en realistisk bild lätt att leva sig in i. Jag har dock svårt att se om på mörka draman för många gånger så den får 3 av 5 toasters.

Nu är det dags att gå och lägga sig och hoppas kroppen känner sig reda att föda imorgon.
Jag lämnar er med ett gulligt kokosbollshjärta jag fått.
Sov gott!

Städtest: rengör blender utan att diska för hand?

Idag var det dags för ett nytt försök med bananpannkaka i ugn. Då jag tänkt ha nötter i och jag ville prova detta städtest passade det perfekt att ta 2 flugor i en smäll.  Detta städtest har jag sett både på Youtube men jag tror till och med det kan ha stått på manualen vi fick med maskinen. Jag hade alltså höga förhoppningar för detta test.

Beskrivning av cleaning hack
Häll lite diskmedel i maskinen. Häll i vatten. Sätt tillbaka bunken på maskinen och kör igång den 30 sekunder. Skölj ur bunken.

Vad hände?
Innan var både locket och maskinen smutsig. I den fanns bland annat nötter, banan, ägg och kokosolja.
Jag försökte att bara tillsätta en droppe diskmedel men tyvärr blev det 2.


 Sedan hällde jag vatten ungefär till där strecken på maskinen tog slut (900 ml).

 Jag ställde tillbaka bunken på maskinen. Sätt på locket och kör 30 sekunder.



 Häll ut det som finns kvar.

 Skölj ur bunken.
 Resultat:
Högst uppe i bunken finns det fortfarande smuts kvar. Utsidan behövdes naturligtvis diskas för hand och locket hade fortfarande en del smuts på sig. Allt gick snabbt bort med en snabb handdisk.

Utvärdering
Det mesta och jobbigaste av smutsen (det nere vid bladen) försvann men dock inte allt. Hacken får 3 av 5 toasters.
förre
efter